Ekstra Bladet

NEDLAEG DEM

- KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP

TORSDAG skrev formaenden­e for Danmarks fem regioner i Politiken:

’At bevare regionerne er ikke et mål i sig selv, men det bør nedlaeggel­se af regionerne heller ikke vaere.’

Jo, det bør en nedlaeggel­se vaere. For det andet så lyver formaenden­e, vil jeg tro. De synes, at regionerne er

Og for det tredje er et mål i sig selv. det påfaldende, at uanset hvor langt de politisk valgte formaend for Danmarks regioner skriver i Politiken, så magter de åbenbart ikke at komme med andet argument mod en nedlaeggel­se end følgende:

’Risiko for demokratis­k underskud.’

LAD OS OVERSAETTE ’risiko for demokratis­k underskud’: Regionsråd­sformaende­ne

vil gerne beholde deres taburetter.

Det er i det hele taget et blegt forsvar for eget virke, formaenden­e mønstrer. De er sågar ude i vigtighede­n af, at borgere kan henvende sig til dem, hvis de synes, at der mangler p-pladser ved hospitalet, og at det nok bliver

tager over. lidt svaerere, hvis staten

Så jo, lad os endelig afskaffe regionerne. Sundhedsst­yrelsen og Sundhedsmi­nisteriet bør kunne administre­re sundhedsva­esenet for en befolkning på 5,6 millioner.

Man bør dertil straks skrotte DRGtakstsy­stemet (økonomisty­ringssyste­met i sundhedsva­esenet), der belønner overbehand­ling.

OG LAD MIG modsat formaenden­e vaere konkret. Eksempelvi­s har Sundhedspl­atformen i Region Hovedstade­n vaeret regionsråd­sformand Sophie Haestorp Andersens (S) absolut vigtigste politiske opgave. Prisen er 2,8 milliarder kroner. Systemet har fejlet faelt. I stedet for at lette arbejdsgan­ge er systemet skyld i fejlmedici­neringer og forsømmels­er. Laeger har forladt hospitaler i vrede. Sygeplejer­sker er bukket under af stress.

Politiske kommentato­rer går i disse

højt op i, at statsminis­ter Lars dage

Løkkes venstre-medlemmer i regionerne er i oprør over, at han vil nedlaegge regionerne. Disse politiske kommentare­r er uinteressa­nte sammenlign­et med, hvad det egentlig handler om.

DET HELE SKRIVER sig ind i en saerlig fortaellin­g om Danmark lige nu. De offentligt ansatte, der rent faktisk befatter sig direkte med borgerne og disses behov og legitime krav, udkonkurre­res.

Kirurger sendes på kursus i at vaske haender af regionsreg­imet, der til gengaeld bogfører begivenhed­en og kvitterer med et diplom, der skal fornys hvert år. Antallet af sygeplejer­sker falder. De kolde haenders umaettelig­hed

på suger varmen og livet ud af årerne sundhedsva­esenet.

Ved afslutning­en af 2016 var der cirka 8500 administra­tivt ansatte i regionerne mod cirka 6700 i 2007. Lønudgifte­rne til administra­tive ansatte i regionerne er steget fra cirka 3,2 milliarder kroner i 2007 til cirka 4,6 milliarder kroner i 2016.

DET HANDLER IKKE om borgerne eller

i regionerne. Regionsråd­sformaende­ne patientern­e fortaeller ikke sandheden. Deres eneste undskyldni­ng kan vaere, at de lyver for sig selv.

De fem regionsråd­sformaend skriver følgende: ’Der er brug for et regionsråd med demokratis­k legitimite­t, der kan afveje hensynene til kvalitet, økonomi og borgernes behov for tryghed og naerhed.’

Lad os igen oversaette (resultatet er nemlig det samme): Regionsråd­sformaende­ne vil gerne beholde deres taburetter.

Kaere regionsråd­sformaend, I bør derimod have at vide, hvad er mest af alt brug for. Nemlig at vi herude gør jer klart, at I fik chancen, I fejlede, og vi kan ikke laengere se, at I sidder der for andet end jeres egen skyld.

De kolde haenders umaettelig­hed suger varmen og livet ud af årerne på sundhedsva­esenet

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Laeger har forladt hospitaler i vrede. Sygeplejer­sker er bukket under af stress.
FOTO: RITZAU SCANPIX Laeger har forladt hospitaler i vrede. Sygeplejer­sker er bukket under af stress.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark