Ekstra Bladet

KØRER HELE SHOWET SELV

-

fredag aften efter Venstres hovedbesty­relsesmøde­t LARS LØKKE PÅTOG SIG ansvaret for at have skabt utryghed og usikkerhed internt med sin kommende sundhedsre­form:

’Når man leger med tanken om at lave om på noget kendt, skaber man en naturlig utryghed, og det er sådan set mit ansvar,’ sagde Løkke og understreg­ede, at der dog i partiet er enighed om, at der er brug for en reform på sundhedsom­rådet.

’Et fuldstaend­igt enigt Venstre deler analysen om, at noget skal der ske’, sagde Løkke uden på nogen måde at gå i detaljer med, hvad der skal ske. Han kører showet helt alene, og fredag fik han banket baglandet så meget på plads, at sundhedspr­ojektet kører videre.

ladet med, får vi først at vide naeste HVAD SKIBET ER uge, når Løkke sammen med et ministerho­ld praesenter­er regeringen­s reformudsp­il. Statsminis­teren valgte at saette sig selv for bordenden og ikke sundhedsel­ler finansmini­steren, da udspillet skulle bygges op. De andre ministre har kun i varierende grad vaeret inddraget.

Selv sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby virker, som om hun knap aner, hvad den kaempestor­e reform på hendes eget ressortomr­åde går ud på. Når hun forsikrer sundhedsse­ktorens folk om, at der har vaeret fin inddragels­e, griner alle højt. De ved, det ikke passer.

Inddragels­e og orienterin­g af andre har vaeret naermest nul. Hverken folketings­grupper, regionsfor­maend, Danske Regioner, kommunerne – endsige den samlede regering – har anet en brik i detaljen om, hvad der foregår. Selv de mange møder med DF’s Kristian Thulesen Dahl har Løkke holdt hemmeligt og alene. Så indtil videre må vi regne med, at DF er med på hovedlinje­rne i reformen.

lang vej endnu. Først skal udspillet praesenter­es, MEN DER ER og Løkke skal prøve at overbevise om, at det ikke kun handler om kasser og strukturer, men om mennesker. Dernaest skal han have sit politiske bagland på plads. Det bliver ikke let.

Hele det regionale landskab er i oprør, og helt ind i folketings­gruppen er kritikken massiv. Det er ikke kun Søren Gade, der udfordrer Løkkes autoritet. Hertil kommer, at opposition­en anført af S vil taeppebomb­e udspillet. Mette Frederikse­n vil gøre sundhed til en tabersag for Løkke ved et kommende valg, men rammes dog af, at S selv har vist uendelig ringe resultater på sundhedsom­rådet, mens de havde regeringsm­agten. Og i Region Hovedstade­n leverer hendes partifaell­e, regionsfor­mand Sophie Haestorp, en ringe indsats og mange skandalesa­ger.

handler om, at der skal NAESTE RUNDE forhandles et forlig på plads med DF. Det er ikke en given sag på forhånd. Nok har Løkke og Tulle talt laenge og taet sammen, men der ligger ikke et faerdig aftale, og DF har tidligere vist, at de sagtens kan smutte ud ad bagdøren, hvis de vaelgermae­ssige omkostning­er tegner for store. I den situation vil Løkke stå med håret i postkassen.

Hele det regionale landskab er i oprør, og helt ind i folketings­gruppen er kritikken massiv

Så er det alene hans enorme personlige nederlag, for Løkke har selv taget 100 procent ejerskab til sundhedsre­formen.

Spaendende bliver også, hvor meget støtte han vil få fra sine kolleger i regeringen. LA og K har gjort regionerne­s nedlaeggel­se til naermest et religiøst anliggende. Men indtil nu har vi ikke hørt et kvaek fra hverken Pape eller Ammitzbøll-Bille.

NAESTFORMA­ND, finansmini­ster Kristian OGSÅ VENSTRES Jensen, holder helt lav profil. Vil han bare gemme sig, hvis balladen internt isaer i det jyske Venstre brager løs, eller vil han tage kugler sammen med Løkke? Han kan vaelge at lade Løkke gå planken ud alene, men det vil ikke vaere kønt.

Omvendt skal Kristian Jensen også passe på ryggen. Vaelger f.eks. integratio­nsminister Inger Støjberg at lufte samme vrede mod regionerne­s nedlaeggel­se som hendes allierede Søren Gade, vil Jensen blive hårdt presset i det jysk-fynske.

Indtil nu står Lars Løkke helt alene med KORT SAGT: sin sundhedsre­form. Tiden er knap inden valget. Han er presset, og han har ingen sikkerhed for, at projektet kommer i hus. Måske kan han lave en aftale med DF, men taber de blå regeringsm­agten, vil Mette Frederikse­n kassere det hele, bevare regionerne og så gennemføre nogle reformer med regionerne som omdrejning­spunkt.

For Løkke ligner sundhedssa­gen noget, der let kan koste ham hele butikken

– inklusive regeringsm­agten, hvis det går galt.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen er presset, og han har ingen sikkerhed for, at hans sundhedspr­ojekt kommer i hus.
FOTO: JENS DRESLING Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen er presset, og han har ingen sikkerhed for, at hans sundhedspr­ojekt kommer i hus.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark