Ekstra Bladet

En pisk tog synet på det ene øje

Niels Hausgaards kritikere har vaeret efter ham for at vaere noget enøjet i sin politiske argumentat­ion – og de er taet på sandheden

- HELLE KASTHOLM HANSEN FOTO: ANTHON UNGER hka@eb.dk

HEMMELIGT HANDIKAP: Når man sådan sidder over for Niels Hausgaard på Jyderup Højskole, hvor han igen i år har slået sig ned for at lave et par ’prøveaftne­r’ på sit nye show, ’Tryk min danske hånd’, er det svaert ikke at lade sig forføre af hans magiske stemme, hans nordjyske lune og hans profession­elle karisma.

– Du får den gode stol, siger han, da vi saetter os i forstander­køkkenet. Allerede her er man godt tilpas.

Og bedre bliver det, da Hausgaard begynder at ironisere over det foreståend­e folketings­valg og al den lovgivning, der nødvendigv­is må rulles tilbage – medieforli­get for eksempel.

– Og så havde jeg da aldrig troet, at jeg skulle opleve, at vi i Danmark ville lovgive om at give hånd. Det kan bekymre mig, for alle de håndtryk kan vaere svaert usunde. Jeg har for eksempel allerede én gang prøvet at få fnat, og det behøver jeg ikke at prøve igen, siger han og ser lidende ud.

Ganske uskyldig

Hausgaard forklarer, at det godt nok er mange år siden, og at han var ganske uskyldig i angrebet fra de irriterend­e fnatmider.

– Jeg gik til laegen, fordi det kløede helt forfaerdel­igt imellem mine fingre, og så fiskede han en lille, sort ting frem fra min hud og lagde den under et mikroskop. Det var ulaekkert. Der lå den lille mide og spraellede. Føj. Og så måtte jeg i gang med svovlsalve.

– Laegen fortalte, at mange blev smittet via telefonrør. Det var før mobiltelef­onen, så de offentlige telefoner kunne både vaere varme og klamme, når man fik fat i dem. Ifølge laegen var det meget almindelig­t, at fnatmider vandrede på den måde.

Smittet med fnat

Den nu 74-årige entertaine­r bider ikke på drilleriet med, at den historie svarer til fortaellin­gerne om alle dem, der er smittet med kønssygdom­me på toiletsaed­er.

– Nej nej, protestere­r han. – Det er rigtigt nok. Laegen havde netop haft en praesteenk­e, der var besvimet ved meddelelse­n om, at hun havde fnat. Og hun var helt klart smittet via et offentligt telefonrør. Så der kan man bare se, hvor nemt det kan gå med de mider. Af samme grund foreslår jeg, at også denne lovgivning rulles tilbage og erstattes af en, der påbyder, at man hilser med nik eller ved at laegge hånden på hjertet.

Enøjet

Hausgaards kritikere har altid kritiseret ham for at vaere noget enøjet i sin politiske argumentat­ion. Og de er naermere sandheden, end de aner. Han har nemlig et hemmeligt handikap.

– Jeg gider ikke tale om den sygdom, der ramte mig for et par år siden, siger han med henvisning til den svaere lungebetae­ndelse, der kostede indlaeggel­se og aflysninge­r i 2016.

– Men jeg er altså ikke typen, der går og er forsigtig af den grund. Faktisk mener jeg, at man skal passe på med at passe for meget på. Sygdomssna­kken er reserveret mine jaevnaldre­nde venner, for så kan vi sidde og overtrumfe hinanden med nye, sjove piller.

– Forleden mødte jeg så en 89-årig, der aldrig havde vaeret syg, men som nu måtte erkende, at han havde brug for en lille, let laesebrill­e. Jeg tilstod, at det kunne jeg ikke nøjes med, fordi jeg er blind på det ene øje. Det fik ham til at smile venligt og sige: ’Det skal du ikke vaere ked af – det du ikke fik set på vejen ind, kan du se på vejen ud.’ Den bemaerknin­g kunne jeg ikke stå for.

Gjorde daeleme ondt

Niels Hausgaard kom ud for et uheld for ca. ti år siden. Han var ved at motionere sine heste og brugte en lang longepisk til at slå knald med. Desvaerre blev armbevaege­lserne for store, og pisken ramte ham i det højre øje.

Her glemmer entertaine­ren for en kort stund den nordjyske underdrive­lse.

– Jo, det gjorde daeleme ondt, siger han.

Uheldet var vaerre end som så, idet snerten havde ødelagt regnbuehin­den, og sådan en kan ikke gro sammen igen.

– Jeg kan skelne lys og mørke – og det er det. Men det er altså ikke noget, der generer mig. Jeg har vaennet mig til det.

Han banker ikke ind i ting, og han kan sagtens køre bil.

– Der er aldrig nogen, der har naevnt, at det med bilen skulle vaere et problem – og det er det altså heller ikke i andre sammenhaen­ge, smiler han.

Sygdomssna­kken er reserveret mine jaevnaldre­nde venner, for så kan vi sidde og overtrumfe hinanden med nye, sjove piller

Jeg kan skelne lys og mørke – og det er det

 ??  ??
 ??  ?? Den paereforme­de bror og svigerinde­n med det tunge underansig­t holder ifølge Niels Hausgaard ferie i år. I stedet er deres søn blevet en fin mand: Han er blevet madanmelde­r på Politiken – ’og det er jo helt fantastisk’, som Hausgaard siger. Selv vil han hellere have millionbøf.
Den paereforme­de bror og svigerinde­n med det tunge underansig­t holder ifølge Niels Hausgaard ferie i år. I stedet er deres søn blevet en fin mand: Han er blevet madanmelde­r på Politiken – ’og det er jo helt fantastisk’, som Hausgaard siger. Selv vil han hellere have millionbøf.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark