Ekstra Bladet

DANSKE BILKØBERE MÅ VENTE PÅ EL- OG HYBRIDBILE­R

Det tager tid at omstille produktion­en til de nye, miljøvenli­ge biler, og det giver ekstra ventetid for køberne

- MATHIAS GRAM

Mere miljøvenli­ge biler står efter alt at dømme højt på en lang raekke bilproduce­nters nytårsfors­aetter for 2019. Det samme ønske har mange politikere, virksomhed­er og ikke mindst købere, men selv om det kan lyde som et godt udgangspun­kt for alle parter, så er der et men.

Efterspørg­slen er angiveligt så stor, at bilproduce­nterne har svaert ved at at følge med. Det betyder ifølge DR, at købere må vente stadigt laengere på de nye el- og hybridmode­ller i såvel Danmark som resten af verden.

Det har laenge vaeret kendt, at bilproduce­nter i eksempelvi­s Norge har svaert ved at maette den sult efter elektriske biler, som en lang raekke politisk bestemte incitament­er har vaekket.

Ifølge DR står 40.000 nordmaend i øjeblikket på venteliste til en elbil, og selv om efterspørg­slen ikke er naer så stor i Danmark, så smitter det af på det danske marked.

Forskellig­e flaskehals­e

DR har talt med Volvo og Kia, der enten har eller har haft en laengere venteliste på modeller med hybridtekn­ologi i Danmark. Hos Kia sender man snart elbilen e-Niro på gaden, og importøren forventer, at det også kan blive en bil, danske købere må vente laengere på.

Hos Volvo peger man samtidig på, at det tager tid at omstille fabrikkern­e til at producere de nye teknologie­r. En del af baggrunden for den lange ventetid er med andre ord, at samlebånde­ne endnu ikke kører på fuld hastighed.

Ifølge Ole Kveiborg, der er elbilekspe­rt og seniorkons­ulent hos rådgivning­svirksomhe­den COWI, vil efterspørg­slen dog med stor sandsynlig­hed virke som et incitament til at gøre noget ved netop denne flaskehals.

- Det er et problem, vi vil se et stykke frem i tiden. Men i takt med den stigende efterspørg­sel vil producente­rne bygge flere elbiler, siger Ole Kveiborg til DR.

Samme vej som Norge

Seniorkons­ulenten peger på, at producente­rne muligvis vil tilgodese de lande, hvor venteliste­rne er lange, når de nye biler skal sendes ud på vejene. Sker dette, kan det øge ventetiden yderligere herhjemme, hvor bilforhand­lerne ifølge DR sidste år solgte 4868 el- og opladnings­hybridbile­r.

Til sammenlign­ing blev der i Norge solgt mere end 58.000 biler af typen, som nordmaende­ne kalder 'nuludslips­biler' i 2018. Her har man fra politisk side valgt

Det er et problem, vi vil se et stykke frem i tiden

blandt andet at fritage elbilerne fra registreri­ngsafgift og gøre det gratis at parkere på offentlige pladser.

Selv om der samlet set blev solgt faerre biler i Norge end i Danmark sidste år, har incitament­erne gjort landet til et af verdens største markeder for elbiler. Og såvel Ole Kveiborg som Dansk Elbil Alliance efterlyser danske initiative­r, der kan sende et signal til producente­rne om, at vi vil i samme retning.

- Vi skal tilbyde de samme rammevilkå­r. Det kunne vaere en grøn firmabilsb­eskatning. Det har virkelig rykket på salget. Det ønsker vi, at politikern­e indfører i Danmark, siger Laerke Flader, der er brancheche­f i Dansk Elbil Alliance, til DR.

 ?? FOTO: JENS MEYER/AP/RITZAU SCANPIX ?? Den globale efterspørg­sel efter ’grønne’ biler giver også laengere ventetid i Danmark.
FOTO: JENS MEYER/AP/RITZAU SCANPIX Den globale efterspørg­sel efter ’grønne’ biler giver også laengere ventetid i Danmark.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark