Ekstra Bladet

Bentley på dybt vand: Får to år til at vende skuden

- MATHIAS GRAM

Familierne er skuffede. Så kontant er meldingen fra Wolfgang Porsche, der er talsmand for Porsche- og Piëch-familierne – de største aktionaere­r i den store tyske Volkswagen-koncern.

Familierne, der er efterkomme­rne af Porsches grundlaegg­er, Ferdinand Porsche, har rettet skuffelsen mod de britiske bilbyggere fra Bentley, der hører under den tyske koncern. Bentley, der specialise­rer sig i luksusbile­r til verdens allerriges­te, tabte nemlig penge sidste år.

Med skuffelsen fulgte derfor et ultimatum: Inden der er gået to år, skal Bentley have vendt skuden og skabe profit. Det skriver Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Bentley kaempede ifølge den tyske avis med faldende salg i de første ni måneder af 2018. Det er uklart, om dette vendte i den sidste del af året, men mediet Motor1 har tidligere beskrevet, hvordan overgangen til den nye WLTP-testmetode blandt andet ramte Bentley hårdt.

Den nye WLTP-metode, der bruges til at teste bilers forurening i EU, trådte i kraft i september sidste år, og Bentley havde angiveligt så store problemer med at nå denne deadline, at producente­n blev nødt til at forsinke den nye version af SUV'en Bentayga med pluginhybr­idteknolog­i.

Gav overskud i 2017

Ifølge Motor1 tabte maerket omkring 1 mia. kroner i de første ni måneder af 2018. Det er muligvis dette tab, der har bragt producente­n i uføre hos aktionaere­rne.

- Det er vigtigt, at hvert maerke bidrager med en rimelig størrelse profit, siger Wolfgang Porsche til Frankfurte­r Allgemeine Zeitung og tilføjer:

- Det er i øjeblikket ikke tilfaeldet hos Bentley, og vi er ikke tilfredse.

Hans Michel Piëch, der også fungerer som talsmand for de toneangive­nde Volkswagen-familier, uddyber overfor den tyske avis, at Bentleys nuvaerende situation 'kun kan accepteres i et eller to år'.

Hverken Hans Michel Piëch eller Wolfgang Porsche siger dog noget om, hvad der vil ske, hvis producente­n ikke formår at blive profitabel, inden tidsfriste­n udløber.

Vi er ikke tilfredse

Bentley, der blev købt af VW-koncernen i 1998, gav overskud i både 2016 og 2017, omend det var faldende allerede i 2017. I 2016 solgte Bentley knap 12.000 biler og havde et overskud på 836 mio. kroner, men salget faldt til cirka 10.500 biler året efter. Det var medvirkend­e årsag til, at overskudde­t dykkede til 411 mio. kroner.

 ?? FOTO: PR ?? Bentleys har oplevet faldende salg de seneste år.
FOTO: PR Bentleys har oplevet faldende salg de seneste år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark