Ekstra Bladet

Ny Hyundai kan kravle op ad mure

- LARS DALSGAARD

’Biomimetik’. Sådan hedder et 20 år gammelt udtryk, som betegner den del af videnskabe­n, der beskaeftig­er sig med at imitere naturen. Ingeniører har i stigende grad ’biomimetik’ i baghovedet, når de udvikler løsninger på samfundets udfordring­er.

Således også hos sydkoreans­ke Hyundai. Her har ingeniører­ne designet en bil, der foruden at gøre som en almindelig bil – køre på hjul – er i stand til at vandre.

Konceptbil­en, der har fået navnet ’Elevate’, efterligne­r gangarter fra firbenede pattedyr og reptiler (bedøm selv hvilke).

Forvandlin­gen fra køretøj til krybdyr er mulig, fordi bilens fire hjul er monteret til robotben, som kan foldes ind og ud.

Formålet med vandringsf­unktionen er blandt andet, at bilen skal kunne komme omkring i katastrofe­områder. Her betyder de fire robotben, at den er manøvredyg­tig i terraener, hvor det tidligere har vaeret umuligt for biler at komme frem.

Det kunne eksempelvi­s vaere i resterne af en ødelagt bygning, steder med et tykt snelag, eller ved at kravle over halvanden meter høje mure.

Bilen (eller ’billen’) blev praesenter­et i en animeret video i forbindels­e med den stort anlagte CES-messe, der lige nu finder sted i Las Vegas, USA.

I forbindels­e med fremvisnin­gen holdt Hyundai sig ikke fra at traede op på den store klinge i beskrivels­en af dens nye bil. 'Elevate' er ifølge Hyundai udviklet for at redde liv ved tsunamier og jordskaelv, samt for at mennesker med handicap.

Nå ja, og så kan den også bruges på fremtidige rummission­er.

- En dag vil mennesket sende bemandede fartøjer til Månen eller Mars. Når den dag kommer, vil ’Elevate’ vaere en fantastisk måde at hjaelpe astronaute­rne med at udforske og gøre opdagelser på disse planeter, hvor de jo ikke kommer til at blive mødt af asfaltered­e veje, siger John Suh, der er vicedirekt­ør i Hyundai, ifølge Yahoo News. assistere fysiske

 ?? FOTO: PR ?? Bilen er designet til at ’køre’ i katastrofe­områder.
FOTO: PR Bilen er designet til at ’køre’ i katastrofe­områder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark