Ekstra Bladet

Skal min veninde sygemelde sig hver dag

- Hej Puk Med venlig hilsen Trolden Med venlig hilsen Puk

Jeg har en kaer veninde, som på nuvaerende tidspunkt er på kontanthja­elp – hun er over 30 år. Hun er tilknyttet et aktivering­sprojekt, som hun indimellem må sygemelde sig fra. Vi har brug for lidt afklaring, og måske kan du hjaelpe os.

Skal man oplyse sin sygemeldin­g til sin sagsbehand­ler og det kommunale aktivering­ssted hver dag, selvom det ’bare’ er influenza eller lignende, man er syg med? Altså noget, der i hvert fald koster et par sygedage.

Jeg skal ikke på min egen arbejdspla­ds, men orienterer dem løbende ved laengere fravaer, og hvornår jeg forventes retur. Er det ikke det samme regler, der gaelder, når man er i aktivering? Eller kan der rent lovmaessig­t forlanges sygemeldin­ger dagligt – og til to af hinanden uafhaengig­e steder, hvor min veninde er tilknyttet?

Vi er uenige, og jeg vil gerne hjaelpe hende, så hun ikke kommer til at gøre noget forkert. Det forklarer man, når man sygemelder sig første gang.

Det er meget vigtigt, at din veninde er opmaerksom på, at hun møder til den opfølgende ’jobsamtale’, som hun bliver indkaldt til, hvor sagsbehand­ler nok vil undersøge og vurdere, om din veninde kan stå rådighed fremadrett­et. Såfremt kommunen – på trods af sygdom – vurderer, at din veninde skal stå til rådighed, er det vigtigt at vide, at kommunen her skal undersøge de helbredsma­essige forhold, før de traeffer afgørelse om at stå til rådighed.

De skal altså indhente status fra for eksempel venindens egen laege, og hvis denne ikke er fyldestgør­ende nok, skal de indhente ved for eksempel speciallae­ge. Kommunen kan altså ikke bare presse syge kontanthja­elpsmodtag­ere ud i arbejde – og det er ikke et krav, at man som borger skal kontakte både aktivering­ssted og jobcenter hver dag, hvis man er langvarigt syg. En sygemeldin­g er nok. Sagsbehand­leren har pligt til at rådighedsv­urdere din veninde, og derfor vil hun helt automatisk blive indkaldt til samtale, hvor det er normalt, at man sammen med borgeren finder et passende tilbud, der tilgodeser de behov og skånehensy­n, der måtte vaere, hvis han eller hun for eksempel har nogle helbredsma­essige udfordring­er.

 ?? MODELFOTO: JENS DRESLING ?? Folk, der er på for eksempel kontanthja­elp, skal vaere opmaerksom­me på både syge- og raskmeldei­nger og ikke mindst indkaldels­er til samtaler på kommunen – også selvom der bare er tale om en gang influenza, skriver Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.
MODELFOTO: JENS DRESLING Folk, der er på for eksempel kontanthja­elp, skal vaere opmaerksom­me på både syge- og raskmeldei­nger og ikke mindst indkaldels­er til samtaler på kommunen – også selvom der bare er tale om en gang influenza, skriver Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark