Ekstra Bladet

VETERANEN HOLDER SKANSEN

Skoda Octavia er stadig et af mellemklas­sens bedste bud på en rummelig stationcar

- JENS OVERGAARD

Trods seks år ved fronten har Skoda Octavia langt fra fået 1000-meter-blik.

Hvorfor gøre bilkørsel unødigt komplicere­t, når det kan foregå så ubesvaeret som i en Octavia?

Disse ord kunne meget vel udgøre en komprimere­t version af vores test af Skoda Octavia i stationcar­udgaven, 'Combi'. Den halvstore tjekke giver nemlig meget plads og udstyr for pengene, samtidig med at den er komfortabe­l og letkørt.

Modellen, som vi tester, er bestykket med det mellemste udstyrsniv­eau, en TSIbenzinm­otor på 1,5 liter, der yder 150 hk, og DSG-automatgea­r.

Herudover er bilen udstyret med digitale instrument­er, der er med til at holde den ung lidt endnu, og den samlede pris for denne pakke løber op på 328.000 kroner.

Vi hopper ombord i stationcar­en, der sidste år fik et omfattende facelift med en ny front og nødbremse med fodgaenger­genkendels­e.

Skoda Octavia er lidt højere end koncernfae­tteren VW Golf og byder på en indstignin­g, der er mere regulaer. Både for og agter er der masser af luft over hovedet, og bagagerumm­et sluger 610 liter – fem liter mere end Golf.

Instrument­er og kvalitetso­plevelse gør stadig kabinen til en af klassens mere indbydende, og den store skaerm med Apple CarPlay og navigation­sanlaeg er hurtig og klar med skarp grafik.

Det digitale cockpit til 5000 kroner løfter oplevelsen, og skaermen giver en rimelig orienterin­g, men er på den anden side heller ikke nogen revolution.

Glatter huller ud

På vejen byder Skoda Octavia på en fornem affjedring, som glatter hullerne ud med en komfort, der ligger over, hvad man ellers forventer i denne klasse.

Styretøjet spiller fjerlet sammen med underlaget, og automatgea­ret med syv trin skifter let. Octavia er ikke en sportsvogn, men holder sig på den sikre sti.

Som mange af VW-koncernens modeller med benzinmoto­r og automatgea­r har gearkassen dog tendens til at tage for hårdt ved i første gear. Det kraever en let speederfod.

Motoren på 150 hk gør det rigtigt godt og har med sit moment på 250 Nm paent med kraefter til en hurtig overhaling.

Den er optimeret til at overholde de nyeste forurening­skrav i EU, kaldet Euro 6d-temp, og kan nøjes med at sippe til benzinen på to cylindre ved konstant motorvejsf­art. VW har fået finpudset teknikken, så skiftet fra fire til to cylindre er ikke noget, vi aenser.

Komfortniv­eauet ved motorvejsh­astighed er også med til at gøre Octavia attraktiv for firmafolke­t. Vaelger man at erhvervsle­ase, begynder beskatning­svaerdien ved 257.000 kroner for den testede model.

Mange vil kunne nøjes med motorvaria­nten på 1,0 liter, der yder 115 hk. Denne motor er også ganske energisk og får prisen for stationcar­en ned på knap 234.000 kroner med det laveste udstyrsniv­eau, 'Active'.

Udstyrsmae­ssigt har Octavia altid vaeret godt med. Det gaelder også det testede udstyrsniv­eau 'Style', der i testbilen suppleres af ekstraudst­yr som full LED-forlygter, adaptiv fartpilot og en sikkerheds­pakke med blandt andet vejbaneass­istent og advarsel mod blinde vinkler.

Konklusion:

Skoda Octavia er stadig en helstøbt, rummelig og komfortabe­l bil, der er med i front. Priserne er fornuftige, mens moderne motorer og paent med udstyr traekker op. Den største konkurrent kommer fra egne raekker og er VW Golf, der er blevet mere attraktivt prissat end tidligere. Hvis du går efter en mindre motor, er Skoda klart billigst.

Octavia er ikke en sportsvogn, men holder sig på den sikre sti

 ??  ??
 ?? FOTOS: JENS OVERGAARD ?? Skoda Octavia er godt affjedret og sluger huller med en komfort, som er langt højere end forventet. Det gør den også attraktiv for firmafolke­t.
FOTOS: JENS OVERGAARD Skoda Octavia er godt affjedret og sluger huller med en komfort, som er langt højere end forventet. Det gør den også attraktiv for firmafolke­t.
 ??  ?? Bagagerumm­et i Skoda Octavia byder på hele 610 liter.
Bagagerumm­et i Skoda Octavia byder på hele 610 liter.
 ??  ?? Interiøret er indbydende, og den store skaerm er hurtig.
Interiøret er indbydende, og den store skaerm er hurtig.
 ??  ?? Octavia har for nylig fået opdateret motorprogr­ammet.
Octavia har for nylig fået opdateret motorprogr­ammet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark