Ekstra Bladet

Det kolde gys ...

KUN FOR VIKINGER: Vinterbadn­ing er blevet ekstremt populaert. I en af Københavns vinterbade­klubber er der syv års ventetid

- JACOB HØNGAARD JENSEN FOTO: HENNING HJORTH jaje@eb.dk

Det kraever lidt overvindel­se. At saenke korpusset ned i 3,6 grader koldt vand. Man får et chok, og det kan vaere svaert at holde mund.

Alligevel er vinterbadn­ing blevet ekstremt populaert, og der findes ifølge foreninger­ne nu over 45.000 registrere­de vinterbade­re på landsplan.

– Der er noget dramatisk over det iskolde vand, og så op i den knaldvarme sauna igen.

– Og så giver det et eventyrlig­t velbefinde­nde. Det, de siger med, at der kommer endorfiner og sådan noget – det passer, siger Frank Nilsson, der er folkepensi­onist og har vinterbade­t de seneste ti år.

I går formiddag mødte Ekstra Bladet ham ved en af Københavns ’fineste’ vinterbade­klubber, Svanemølle­bugtens Vinterbade­laug på Østerbro.

Klubben har arkitektte­gnet sauna med havudsigt over Øresund i førstesals højde. Det er en privileger­et oase for både pensionist­er og unge studerende, der nyder at smide tøjet og hoppe i det ekstremt kolde havvand.

Ikke plads til alle

Også et par yngre kvinder har fundet vej til Svanemølle­ns Vinterbade­laug. De er helt aegte vikinger, for de kan ikke gå i sauna bagefter.

Der er nemlig syv års ventetid på at blive medlem af vinterbade­lauget, så det er ikke alle, der har adgang til den flotte sauna og omklaednin­gsrummet.

Bestyrelse­n i lauget har dog vaeret så venlige at bygge et udendørs skur på grunden, hvor alle, der ikke har vaeret så heldige at kunne blive medlemmer, kan stå i lae og klaede om, inden de hopper i fra laugets badebro.

– Vi har te med! Vi stoppede ligesom bare ikke rigtig med at bade, da det ikke var varmt laengere i sommer. Og så taenkte vi: Nu prøver vi at fortsaette. For at se om vi også kunne blive vinterbade­re, fortaeller Maiken Molbo Westh.

Og det lykkedes for de to kvinder. Det er deres første saeson.

– Det er superfedt. Det er selvfølgel­ig en overvindel­se, inden man skal ned, men det, man får, når man har vaeret i, er jo det, man jagter.

– Man føler sig bare fornyet, og man kan maerke, at man er i live, siger Maiken Molbo Westh.

En smule skraemmend­e

Veninden Trine Rosenkvist er også begejstret for deres faelles hobby.

– Det er nok mere mentalt, taenker jeg. At man har det godt. Det er en god start på dagen lige at komme herned. Og så er man ligesom i gang, og vi har formået at gøre det hver weekend. Vi gør det ikke hver dag, fortaeller hun.

Maiken Molbo Westh forklarer, at det er trygt at komme ned til Svanemølle­bugtens Vinterbade­laug.

– Det er så fint at gå i her, for det kan også godt vaere en lille smule skraemmend­e, når det er koldt og blaeser, og der er skumsprøjt.

Det er superfedt. Det er selvfølgel­ig en overvindel­se inden man skal ned

 ??  ?? Hårrejsend­ePensionis­ten Frank Nilsson, der er et af de over 2200 medlemmer af Svanemølle­bugtens Vinterbade­laug, hopper i perioder i det iskolde vand i Københavns Havn hver dag.
Hårrejsend­ePensionis­ten Frank Nilsson, der er et af de over 2200 medlemmer af Svanemølle­bugtens Vinterbade­laug, hopper i perioder i det iskolde vand i Københavns Havn hver dag.
 ??  ?? Veninderne Maiken Molbo Westh og Trine Rosenkvist fortsatte sådan set bare med at bade efter den gode sommer. Nu er de aegte vikinger.
Veninderne Maiken Molbo Westh og Trine Rosenkvist fortsatte sådan set bare med at bade efter den gode sommer. Nu er de aegte vikinger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark