Ekstra Bladet

Oversvømme­s for tredje gang: Det slider på os

- SIGNE SKOV SØREN SCHMIDT

– Da Københavns Kommune skulle anlaegge en strand herude, sagde min kone: ’Skal vi ikke lave et vinterbad?’ Så det var faktisk hende, der fik idéen til det. Og så gik vi rundt til vores nabo-grundejerf­orening og spurgte, hvad de syntes om det, fortaeller Klaus Lange.

– Der mødte vi en, der hed Jan. Han sagde: ’Det lyder dødspaende­nde, det vil jeg godt vaere med til. Men jeg vil altså ikke bade!’

Svanemølle­bugtens Vinterbade­laug blev stiftet 5. november 2009 og indviet 23. januar 2010.

Klubben har i dag 2200 medlemmer og fungerer helt uden offentlig driftsstøt­te. DMI har varslet nye oversvømme­lser i det kommende døgn. Ved Roskilde Fjord er beboerne godt forberedte, når vandmasser­ne kommer.

De har nemlig prøvet det før. På grund af placeringe­n er området ofte meget udsat, og også denne gang er det her, de varslede oversvømme­lser forventes at ramme.

– Det er da selvfølgel­ig en lille smule stressende. Det er møgirriter­ende at skulle bruge en masse energi og en masse timer for tredje gang inden for så kort tid, fortaeller Kim Vest Boddum, som bor i Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord.

– Hvis prognosern­e holder, skal vi nok klare den. Vi bruger timer og energi på det, og det slider på os. Det er hårdt arbejde, siger Kim Vest Boddum, der fortaeller, at naboerne er gode til at hjaelpe hinanden, når de forbereder sig på vandets komme.

– Der er fuld fokus, og alle snakker sammen. Folk melder sig, og folk følger med. De er på og er aktive, såkaldte watertubes, der skal holde vandet vaek fra beboelseso­mråderne.

Det var faktisk min kone, der fik idéen

Det er møgirriter­ende at skulle bruge en masse energi og en masse timer for tredje gang

 ?? FOTO: HOVEDSTADE­NS BEREDSKAB ?? Beboerne langs kysten ved Roskilde Fjord og Isefjord bliver ofte hårdt ramt, når vandstande­n stiger. Myndighede­rne forsøger at bremse vandet med såkaldte watertubes.
FOTO: HOVEDSTADE­NS BEREDSKAB Beboerne langs kysten ved Roskilde Fjord og Isefjord bliver ofte hårdt ramt, når vandstande­n stiger. Myndighede­rne forsøger at bremse vandet med såkaldte watertubes.
 ?? PRIVATFOTO ?? Kim Vest Boddum bor taet på kysten, hvor Vaerebro Å løber ud i Roskilde Fjord.
PRIVATFOTO Kim Vest Boddum bor taet på kysten, hvor Vaerebro Å løber ud i Roskilde Fjord.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark