Ekstra Bladet

Faldskaerm­sudspringe­r sad fast: Vildt drama i luften

-

Leif Johannsens to døtre på 12 og 16 år kan høres i baggrunden, da deres far for 117. gang bedes om at berette om sin naermest ufattelige nødlanding og redningsak­tion.

Cessna-flyet OY-WHL var lettet fra flyveplads­en Lindtorp med tre faldskaerm­selever, en faldskaerm­s-hopmester og piloten ombord ved aftenstid 3. maj 2017.

De to første elever udførte faldskaerm­sspring med en statisk line fra 1000 meters højde. Linen udløser automatisk faldskaerm­en, og efter udspringen­e trak hopmestere­n linen tilbage og lagde den i kabinen.

Den tredje og sidste elev skulle springe i frit fald fra 2500 meters højde, og faldskaerm­s-hopmestere­n sprang først for at kunne følge elevens spring og give feedback.

Opdagede ingenting

Således var den 45-årige elev, Michael Ellegaard fra Holstebro Faldskaerm­sklub, alene i kabinen, da han sprang klokken 20.10 og straks maerkede, at en line havde viklet sig fast om hans højre ben.

Han hang herefter i højre ankel under flyet med ryggen mod jorden og ansigtet mod himlen i det, der skulle blive hans vel nok laengste time i livet.

Pilot Leif Johannsen maerkede et ryk i flyet, men vidste ikke, hvad det skyldtes, og han lod flyet gå nedad for at lande i Lindtorp. Han anede ikke på det tidspunkt, at udspringer­en hang fast under flyet.

Faldskaerm­s-hopmestere­n landede i mellemtide­n på jorden, og han fik fat i piloten over radioen og fik forklaret ham, at en elev hang fast under flyet.

Leif Johannsen skyndte sig at stige til 1500 meters højde, og han forsøgte forgaeves at skaere linen over med flyets selekniv.

Flere manøvrer med flyet fik heller ikke løsnet udspringer­en, og en stor redningsin­dsats blev sat i gang.

Brandvaese­net lagde skum ud på en graesbane over en straekning på 200 gange ti meter. Flyet landede derefter så langsomt som muligt i skummet. Udspringer­en blev trukket cirka 200 meter hen ad graesset, før flyet standsede, og mirakuløst slap den 45-årige med ganske få skrammer.

Er gode venner i dag

– Jeg taenker stadig ofte på, hvad der skete, men ikke med angst – nok mere med undren over, hvordan vi klarede det, fortaeller Leif Johannsen, der siden har fået et godt venskab med Michael Ellegaard, som han ikke kendte inden deres vanvittige, faelles oplevelse.

– Jeg satte ham af i et natspring så sent som i onsdags, siger Leif Johannsen, der pønser på at bruge en del af de 25.000 kroner til at dygtiggøre sig yderligere som faldskaerm­spilot.

Jeg taenker stadig ofte på, hvad der skete, men ikke med angst – nok mere med undren

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Piloten Leif Johannsen fra Døstrup ved Hobro glemmer aldrig, da han pludselig befandt sig i en neglebiden­de situation, som han imidlertid klarede på så imponerend­e vis, at han nu belønnes for det.
FOTO: ERNST VAN NORDE Piloten Leif Johannsen fra Døstrup ved Hobro glemmer aldrig, da han pludselig befandt sig i en neglebiden­de situation, som han imidlertid klarede på så imponerend­e vis, at han nu belønnes for det.
 ?? FOTO MATHIAS HOSTRUP ?? Michael Ellegaard hang i en hel time i en line under det lille Cessnafly, der havde den erfarne pilot Leif Johannsen ved roret.
FOTO MATHIAS HOSTRUP Michael Ellegaard hang i en hel time i en line under det lille Cessnafly, der havde den erfarne pilot Leif Johannsen ved roret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark