Ekstra Bladet

SELV I SKYGGEN ER DER GLOENDE HEDT

KAN DÅRLIGT TRAEKKE VEJRET: Temperatur­en nede på banerne i Melbourne kan naerme sig 70 grader, og Caroline Wozniacki hilser ny varmepolit­ik velkommen – med en undtagelse

- Troels Christense­n

MELBOURNE (Ekstra Bladet): Tennis kan sagtens vaere en ekstremspo­rt.

Spørg bare Novak Djokovic og Gael Monfils, som under sidste års Australian Open afviklede deres opgør i vanvittige 69 grader – målt på den blå hardcourt.

En situation, som Melbourne-erfarne Caroline Wozniacki genkender:

– Dine fødder braender, og du kan dårligt traekke vejret. Det er som at vaere i en sauna. Forestil dig, at du skal traene i en sauna.

– I den slags vejr er der kaempe forskel på skygge og sol, og man kan se tilskuerne søge skygge, mens man selv skal spille videre i solen, siger hun og hilser nye initiative­r og ny varmepolit­ik velkommen:

– Det er godt, de gør noget, for det bliver virkelig brutalt varmt nogle gange, hvor det naesten er umenneskel­igt at spille.

Den nye ‘heat stress scale’, medregner lufttemper­atur, strålingsv­arme, luftfugtig­hed og vindhastig­hed og sammenfatt­er det til et målbart tal via fem målestatio­ner på selve anlaegget. Det gamle system tog ikke højde for så lokale forskelle.

Tiebreak i alle saet

– Vi har samlet og arbejdet med en masse data de seneste 12 måneder, og vi har lavet en oversigt over de beslutning­er, vi har truffet de seneste fem år. De har – også efter den nye skala – vaeret rigtige, siger turnerings­direktør Craig Tiley.

Hos maendene vil der vaere ti minutters pause mellem tredje og fjerde saet, og i år vil også femte saet blive afgjort med en tiebreak. Kvinderne skal fremover afgøre tredje saet i tiebreak.

– Jeg kunne godt lide, at man spillede et langt saet, for det var mere fair. En tiebreak kan gå begge veje og er mere et lotteri.

Men jeg kan godt forstå, at de ikke vil have at kampen skal traekke så langt ud, siger Caroline Wozniacki.

Hun får selv tålelige forhold under sin første kamp i dag, men i morgen stiger temperatur­en. Meteorolog­erne lover 35 grader, men temperatur­er i 40’erne er langt fra usaedvanli­ge, når vinden kommer fra den røde ørken i kontinente­ts centrum.

– Du kan vaere i fantastisk fysisk form, men der er bare nogle, der er bedre rustet til varme end andre fra naturens side, siger Caroline Wozniacki, der trods sit lyse udseende er ret god til at håndtere hede.

Heden har ind i mellem vaeret så voldsom, at tilskuere er dejset omkuld oppe på tribunen – i skyggeside­n – mens spillerne har kaempet videre i den solbeskinn­ede gryde. Også boldbørn er besvimet.

Frygt for dehydrerin­g

Det er saerlig slemt, når også luftfugtig­heden bliver høj, som under Wozniackis 2018-finale mod Simona Halep. Rumaeneren tilbragte således natten efter på hospitalet til observatio­n for dehydrerin­g.

Dine fødder braender, og du kan dårligt traekke vejret. Det er som at vaere i en sauna

Rød alarm: Belgier har før sendt mesteren ud

MELBOURNE (Ekstra Bladet): Hun er i sig selv en tricky modstander med et righoldigt repertoire af slag. Og så ved hun desvaerre også, hvordan man sender en forsvarend­e modstander ud af en grand slam.

Det gjorde belgiske Alison van Uytvanck således i sidste års Wimbledon, hvor Garbine Muguruza blev sendt mod lufthavnen efter kun to kampe. Og Caroline Wozniackis 24-årige udfordrer øjner endnu et tidligt mesterexit.

– Wozniacki er sikkert ivrig efter at forsvare sin titel, men måske kan det også stresse hende lidt, siger hun til den belgiske presse i Melbourne.

– Det er en hård lodtraekni­ng, men kampen skal altså også spilles, og jeg håber, jeg kan gøre ondt på hende ved at variere mit spil og smide nogle stopbolde ind. Jeg skal på en og samme tid vaere aggressiv og holde antallet af uprovokere­de fejl nede.

Første runde er bedst

Alison van Uytvanck har en stor serv og kan variere mellem spin og slice. Hendes forhånd slår hun med et aftraek som en mand, så hun kan sende flade projektile­r afsted. Og pludselig står hun fremme ved nettet og eksekverer.

De to har et enkelt møde bag sig. Sidste år vandt Wozniacki på gruset i Rom med 6-1, 6-4.

– Faktisk spillede jeg rigtigt godt i andet saet, som var meget taet, og som kunne vaere gået begge veje. Men hun giver intet vaek. Hendes styrke er hendes gode returnerin­ger og hendes soliditet, lyder det anerkenden­de om danskeren.

Men som hendes traener, David Basile, formulerer det.

– Skal hun møde Wozniacki, er det bedst, at det sker i første runde.

Caroline Wozniacki kunne måske godt have brugt en mere ’typisk’ modstander i en nervøs, første runde ved en grand slam, hvor hun ovenikøbet er forsvarend­e mester.

Men nu handler det om en alt andet end typisk modstander.

– Jeg prøver at tage det som alle andre kampe. Prøver at komme godt fra start. Jeg skal fokusere mere på mig selv end på modstander­en, siger hun.

– Det er en god fornemmels­e, at det hele lykkedes her sidste år, men når jeg kommer ud til kampen, er det om at starte forfra, og så er det fokus fra første bold og første parti.

 ?? FOTO: ROGER PARKER ?? Brutalt varmt Caroline Wozniacki søger i skyggen. Heden har ind i mellem vaeret så voldsom, at tilskuere er dejset omkuld på tribuneni skyggen– mens spillerne har kaempet videre i den solbeskinn­ede gryde. Også boldbørn er besvimet.–
FOTO: ROGER PARKER Brutalt varmt Caroline Wozniacki søger i skyggen. Heden har ind i mellem vaeret så voldsom, at tilskuere er dejset omkuld på tribuneni skyggen– mens spillerne har kaempet videre i den solbeskinn­ede gryde. Også boldbørn er besvimet.–
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark