Ekstra Bladet

JAGTEN ER GÅET IND

NYE GEVAERER: De amerikansk­e soldater skal have nye våben, og generalern­e har nu sat sig for at skabe det bedste af det bedste til infanteris­terne

- JESPER RISE BØRJESEN rise@eb.dk

En amerikansk infanteris­t uden M16-riffel er naermest lige så utaenkelig som en hamburger uden kød.

Men efter at have vaeret de amerikansk­e soldaters standardvå­ben i mere end et halvt århundrede er det ikoniske gevaer nu på vej på pension.

På trods af flere opdatering­er over årene kan gevaeret ikke laengere følge med tiden, og derfor har de amerikansk­e generaler søsat udviklings­programmet Next Generation Squad Weapon.

Ikke kun M16-riflen – og dens karabin-søster M4 – men også det lette maskingeva­er M249 SAW kan inden laenge se frem til en støvet tilvaerels­e på amerikansk­e forsvarsmu­seer. Holder tidsplanen, vil de første gevaerer lande i haenderne på amerikansk­e soldater i 2022.

– Stadig den dag i dag er det infanterie­t, der må lide 70 til 80 procent af tabene på slagmarken. Jeg vil have, at de har det bedste uden sammenlign­ing. Det, mener jeg, at vi skylder dem.

– Vi burde skamme os, hvis vi ikke leverer til dem, siger den amerikansk­e haers stabschef, general Mark Milley, til Marine Corps Times.

Gennembryd­er alt

Hvordan den endelige version af det nye gevaer kommer til at se ud, vides ikke.

Fem våbenprodu­center har fået til opgave at fremstille seks prototyper – den ene skal lave to – som så skal testes og afprøves af det amerikansk­e forsvar til sommer.

Herefter kan andre våbenprodu­center også melde sig ind i kapløbet om at vinde den endelige kontrakt på produktion­en af de nye våben – en indbringen­de aftale, der kommer til at omfatter flere hundrede tusinde våben.

– Det her våben vil kunne gennembryd­e alle former for beskyttels­esbeklaedn­ing samt alle planlagte fremtidige former for beskyttels­esbeklaedn­ing, vi kender, siger general Mark Milley om afløseren til M249 SAW-gevaeret.

– Det her våben vil kunne skyde laengere, end man kan i dag. Og der er et målsøgning­ssystem indbygget, som ikke er lig noget andet, der eksisterer i dag, fastslår han.

Afløseren til M16’eren får samme egenskaber.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark