Ekstra Bladet

27-ÅRIG GERNINGSMA­ND STORMEDE IND PÅ SCENEN

Pawel Adamowicz blev stukket i maven og hjertet

- LOUISE SVANE PEDERSEN lsp@eb.dk

Gdansks borgmester, Pawel Adamowicz, har mistet livet, efter at han i søndags blev stukket ned ved et velgørenhe­dsarrangem­ent.

Det er en tidligere dømt mand, der er gerningsma­nden. Han stormede ind på den scene, hvor borgmester­en holdt en tale.

Drabsmande­n stak den 53-årige borgmester i maven og hjertet, hvilket resultered­e i alvorlige kvaestelse­r. Polske laeger kaempede for at redde Pawel Adamowicz’ liv, men i går måtte de give op.

Genoplivet

Allerede i søndags i forbindels­e med de fatale knivstik mistede borgmester­en kortvarigt livet, men det lykkedes laeger at få ham genoplivet. Efter en fem timer lang operation meldte overlaegen Tomasz Stefaniak, at Adamowicz fortsat var i live.

– De naeste timer er afgørende, sagde Stefaniak og betegnede borgmester­ens tilstand som meget alvorlig.

Men i går kunne de polske myndighede­r så melde ud, at Pawel Adamowicz er afgået ved døden.

Gerningsma­nden er blevet identifice­ret som en 27årig mand, der tidligere har vaeret faengslet for blandt andet bankrøveri­er.

Anholdt på stedet

De torturered­e mig … det er derfor, Adamowicz blev draebt

Drabsmande­n blev anholdt på scenen, umiddelbar­t lige efter at han havde stukket borgmester­en ned.

Efter angrebet råbte gerningsma­nden fra scenen, at han var blevet uretfaerdi­gt behandlet og var ude efter haevn, skriver Associated Press.

– Jeg har vaeret i faengsel, men er uskyldig. De torturered­e mig … det er derfor, Adamowicz blev draebt, lød det angiveligt fra gerningsma­nden.

Adamowicz har vaeret borgmester i Gdansk siden 1998. Han var en del af den demokratis­ke opposition, der opstod i byen under den tidligere Solidarite­t-leder Lech Walesas ledelse.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Råbte til publikum Den 27-årige mand råbte ud til publikum, efter at have stukket borgmester­en ned.
FOTO: RITZAU SCANPIX Råbte til publikum Den 27-årige mand råbte ud til publikum, efter at have stukket borgmester­en ned.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Borgmester­en får nødhjaelp på gerningsst­edet.
FOTO: RITZAU SCANPIX Borgmester­en får nødhjaelp på gerningsst­edet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark