Ekstra Bladet

SKRAEMMEBI­LLEDET SVERIGE

-

et stabilt, ordentligt SVERIGE VAR ENGANG demokrati. Klare linjer, klar politik. Per Albin Hansson, Tage Erlander, Olof Palme. Politikere, man kunne have respekt for.

I dag er landet som folkestyre blevet en parodi. Et skraemmebi­llede for Danmark og de andre nordiske lande.

Efter fire måneder lykkedes det socialdemo­kraten Stefan Löfven at bikse en svag regering sammen af sine egne socialdemo­krater, der tabte valget, og det lille, småneuroti­ske miljøparti, der befinder sig få stemmer fra at falde ud af Riksdagen.

En regering, som kendetegne­s af, at den hverken har flertal eller trovaerdig­hed. Löfven fik spraengt det borgerlige samarbejde, idet de to midterpart­ier Centerpart­iet og Liberalern­a agerer støttepart­ier for hans regering. Tillykke med det. Resten er bare ydmygelse og plattensla­geri.

Men for Löfven og andre partier i Sverige har det kun handlet om én ting: At holde Sverigedem­okraterna og Vänsterpar­tiet uden for indflydels­e. Alt andet var ligegyldig­t. Bare de to blev trynet.

bidt hovedet af al LÖFVEN HAR NU skam og accepteret et regeringsg­rundlag, som er lodret imod alt, hvad han gik til valg på. Nordisk mester i løftebrud. Tilmed lader den slatne socialdemo­krat sig presse til i hele valgperiod­en at holde Vänsterpar­tiet (svarende til Enhedslist­en i Danmark) uden for indflydels­e. At holde regeringen­s parlamenta­riske grundlag helt udenfor er en del af det skriftlige regeringsg­rundlag. At Vänsterpar­tiet alligevel undlader at stemme imod den nye regering – i stedet for at stemme rødt – er utroligt.

Hos vores idiotiske naboer i øst handler det om at at udelukke andre

De to småpartier i midten, Centerpart­iet og Liberalern­a, der minder om en blanding af radikale og LA, har på deres side gjort det ultimativt, at højreparti­et Sverigedem­okraterna ikke må indflydels­e på noget. Stor sejr, men som at tisse i bukserne en vinterdag. Sverigedem­okraterna står bare til ny fremgang.

Man starter altså en regeringsp­eriode i Sverige med et flertal, hvis hovedmål er at holde partier, der repraesent­erer 26 procent af de svenske vaelgere, helt uden for indflydels­e.

beslutning­en i Stockholm LAD OS OMSAETTE til danske forhold. Resultatet svarer til, at Lars Løkke vinder flertallet om nogle måneder. Klart blåt flertal. Men fordi LA og K intet vil have med DF at gøre, får Mette Frederikse­n flertal. Derefter beslutter hun at danne regering med Alternativ­et med parlamenta­risk støtte fra de radikale og LA.

I regeringsg­rundlaget skriver hun ind, at Enhedslist­en de naeste fire år ikke må få nogen indflydels­e på dansk politik. Og R og LA forlanger, at der på intet punkt må samarbejde­s med DF.

Kunne man forestille sig den situation i Danmark? Nej, det kunne man ikke. Overhovede­t ikke. For selv om der også er fup og fidus i dansk politik, har alle partier alligevel udviklet en samarbejds­form, hvor man kan vaere uenige, men på et grundlag, hvor alle respektere­r hinanden – der forhandles ikke regeringsm­agt med det sigte, at nogle bestemte slet ikke må få indflydels­e på noget som helst.

Tvaertimod er det her i landet et mål sig selv at få så mange partier som muligt med i diverse aftaler og konstituer­inger. I Danmark er det et selvstaend­igt mål at få folkestyre­t til at samarbejde. Hos vores idiotiske naboer i øst handler det først og fremmest om at at udelukke andre.

i Sverige? HVAD BLIVER RESULTATET

Formentlig at Moderatern­a, de kristelige samt Sverigedem­okraterna finder sammen i en eller anden form for koordineri­ng. Löfvens kraftløse hold vil humpe videre og kan måske overleve nogle år. Men jeg er ret sikker på, at det kommer til at koste dyrt på trovaerdig­heden.

Allerede nu viser en måling i Expressen, at Sverigedem­okraternas Jimmi Åkesson tonser frem, mens Annie Lööf fra Centerpart­iet taber stort i trovaerdig­hed.

Den mere end selvfede Lööf ville hellere aede sin højre sko end gøre Löfven til statsminis­ter, lovede hun. Men hun løj på begge punkter.

laere af det? At svensk politik HVAD KAN VI er blevet en karikatur på politisk samarbejde og trovaerdig­hed. At Danmark intet kan laere af fjolserne i Stockholm. Sveriges tid som foregangsl­and er i alle henseender – historie.

Her i landet har vi for laengst indstillet os på – ikke mindst de store partier – at der ikke kan eller skal regeres imod store og staerke partier med vaelgeropb­akning, men tvaertimod åbnes for inddragels­e og samarbejde.

Demokrati handler ikke om på usympatisk vis at holde nogen uden for indflydels­e, men at få alle med i et forpligten­de samarbejde. Det er nordisk demokrati. Ikke den svenske karikatur.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Stefan Löfven er igen svensk statsminis­ter. Men han måtte bide hovedet af al skam og acceptere et regeringsg­rundlag, som er lodret imod alt, hvad han gik til valg på.
FOTO: RITZAU SCANPIX Stefan Löfven er igen svensk statsminis­ter. Men han måtte bide hovedet af al skam og acceptere et regeringsg­rundlag, som er lodret imod alt, hvad han gik til valg på.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark