Ekstra Bladet

Dårlige antenner haemmer mobilen

DANSK FORSKNING: Det er stor forskel på, hvor godt forbindels­en holdes under opkald

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk FOTO: RICHARD DREW/RITZAU SCANPIX

Hvor gode er de mest populaere mobiltelef­oner til at holde forbindels­en?

Det spørgsmål forsøger Aalborg Universite­t og Energistyr­elsen nu for fjerde gang at besvare i en omfattende test af 16 populaere mobiltelef­oner.

Som i 2012, 2013 og 2016 er det igen Gert Frølund Pedersen, som er professor i antennetek­nologi, der står bag undersøgel­sen. Og den afslører store udsving i telefonern­es tale- og datakvalit­et, der i høj grad afhaenger af, hvordan du holder på telefonen.

Ifølge Gert Frølund er der så markante forskelle i antennerne­s kvalitet under tale, at det vil kunne maerkes, når man bevaeger sig ind i et område med en svagere mobildaekn­ing.

Brug for en standard

Når man laegger samtlige resultater for både tale og data sammen, tager Samsung førerposit­ionen taet fulgt af Doro 7070.

Således er Galaxy S9, S9+ og S8 i top, mens iPhone XS Max, Huawei P9 Lite Mini og OnePlus 6 er dårligt målt i alle kategorier.

Ifølge Gert Frølund Pedersen er der siden sidste undersøgel­se i 2016 sket en markant forbedring af telefonern­es evne til at overføre data.

Alligevel mener han fortsat, at der bør laves en standard for, hvor dårlig antennen på en mobiltelef­on må vaere. Og at mobilkunde­rne skal have krav på at få testresult­aterne for en telefon udleveret, inden de beslutter sig for at købe.

Doro er god til tale

De fleste holder deres mobil i højre hånd, og her er Doro 7070 er en klar vinder under tale. Huawei P10, iPhone XS Max og Huawei P9 Lite Mini er dårligst.

Doro 7070 er igen bedst, hvis du vaelger venstre hånd – her dumper iPhone 8 Plus. Derimod klarer Huawei P10 Lite sig bedst under opkald, når telefonen ligger frit og vaek fra hovedet. Men det er en iPhone XS Max, der ligger i bunden af samme kategori.

I alle tre talekatego­rier klarer Doro 7070 sig samlet bedst, mens Samsungs Galaxy S8, S9 og S9+ følger lige efter. I bunden ligger iPhone XS Max, OnePlus 6 og iPhone 8 Plus.

iPhone bedst til data

Når det gaelder gaelder evnen til at overføre data vinder Galaxy S9+, S9 og iPhone 8 Plus som de tre bedste til dataoverfø­rsel, når du holder telefonen i højre hånd.

Dårligst er Sony Xperia XA2, Huawei P10 Lite og P9 Lite Mini.

Laegger du derimod telefonen frit, er datavinder­en iPhone 8, iPhone 7 og iPhone 8 Plus.

Samlet er iPhone 8 bedst til data, men taet fulgt af

Doro 7070 er en klar vinder under tale

iPhone 8 Plus og Galaxy S9. Dårligst er Sony Xperia XA2, Huawei P10 Lite og P9 Lite Mini.

 ??  ?? Samlet klarer Samsungs Galaxy S9 sig ganske godt i den nye undersøgel­se, både når det gaelder tale og data. Derimod er resultater­ne for Apples iPhones mere svingende.
Samlet klarer Samsungs Galaxy S9 sig ganske godt i den nye undersøgel­se, både når det gaelder tale og data. Derimod er resultater­ne for Apples iPhones mere svingende.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark