Ekstra Bladet

DANSK TAXA – DYR, DÅRLIG OG DOVEN

- Poul Madsen ansvarshav­ende chefredakt­ør mail: poma@eb.dk

JEG ER TRAET af den danske taxabranch­e. For meget klynk og for lidt service. Og det er som regel allervaers­t, når det er vognmanden selv, der sidder bag rattet. Så er det brok med brok på. Udover at man selv skal finde vej og betaler en formue for turen, skal man høre på, at det er helt urimelig hårde tider, hvor det er umuligt at tjene penge.

DET SIDSTE KAN vaere svaert at forstå, når man skal betale regningen. Jeg bliver overrasket hver gang over den tårnhøje pris. FOR NYLIG TOG jeg en taxa fra København Lufthavn. Det var sent, og jeg ville gerne hurtigt hjem. 15 kilometer. Pris 390 kroner. Oveni foregik det i bevidst sneglefart. Chaufføren spurgte, om det skulle vaere den hurtigste eller den korteste rute. Umiddelbar­t en venlig forespørgs­el. Men jeg har prøvet det før, og så ryger man hele vejen ud på en laengere afvej, der forlaenger turen med mindst

chaufføren kan tjene endnu tre-fire kilometer, så mere. Jeg bad om den korteste. En stor fejl. Hver gang vi naermede os en lysreguler­ing, blev farten sat ned, så han var sikker på, at det blev rødt, og han gennem gentagne stop kunne dokumenter­e mit idiotiske valg af den langsomme rute.

et enkelt MAN SKAL ALDRIG generalise­re ud fra eksempel. Men jeg vil vaedde en gratis taxatur på, at du selv eller en i din familie har oplevet noget lignende. Jeg stiller i hvert fald gerne op og giver 25 eksempler mere. De fleste handler om chauffører, der ikke kan eller gider finde vej.

Taxakørsel er så dyrt, at det er transporte­ns Michelin. Men produktet er en dårlig hotdog

dyrt, at det er transporte­ns TAXAKØRSEL ER SÅ

Michelin. Men produktet er en dårlig hotdog. Det svarer til, at du på en restaurant selv blev bedt om at lave maden og derefter skulle betale, som om du var på gourmet-restaurant.

HVAD KUNNE JEG have fået for de 390 kroner?

En super menu Mindst fire flasker rigtig god rødvin. på en god restaurant. Tre billetter til FCK-Brøndby. Fortsaet selv. Med metro og S-tog koster samme tur fra lufthavnen og hjem 16 kroner og tager omtrent samme tid. Hvad berettiger taxa til at tage 25 gange så meget? Det er ude af trit med virkelighe­den,

branchen bare så en lille smule og hvis indad, ville enhver fornuftig erhvervsma­nd fokusere på, at med så høj en pris skal kundeoplev­elsen vaere sublim.

FOR ET ÅR SIDEN fik vi en ny taxalov. Men den har kun aendret tingene til det vaerre. Det er behaendigt

for lykkedes at få elimineret enhver form konkurrenc­e. Uber blev lukket under daekke af, at det var for risikabelt at saette folk uden taxakøreko­rt til at transporte­re mennesker. Virkelighe­den var, at Uber var alt for godt for forbrugern­e. Effektiv, billig og uden brok.

NU TAENKER DU sikkert: Hvorfor tager ham Madsen

er meget billigere, ikke bare S-toget, når det både og han er så sur på taxabranch­en. Det kan jeg også garantere for, at jeg gør fremover.

 ?? ARKIVFOTO: CHRISTIAN LINDGREN/RITZAU SCANPIX ?? Det koster kassen at køre med taxa – til gengaeld får du en dårlig service.
ARKIVFOTO: CHRISTIAN LINDGREN/RITZAU SCANPIX Det koster kassen at køre med taxa – til gengaeld får du en dårlig service.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark