Ekstra Bladet

JEG VIL HELLERE HAVE SEX MED EN PLAENEKLIP­PER

FIK FRIVILLIGT PEBERSPRAY: Det mest ubehagelig­e, jeg har oplevet, siger Martin Raaby Pedersen om danskernes nye middel til selvforsva­r

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Som ansat i flyvevåbne­t og med en mangeårig militaerka­rriere bag sig har Martin Raaby Pedersen vaeret udsat for lidt af hvert. Men hverken en baggrund som Balkan-veteran eller flere års naerkontak­t med kampsport kan – med de skrammer, disse erfaringer kan give – hamle op med mødet med en dosis peberspray midt i ansigtet.

– Jeg vil hellere have sex med en plaeneklip­per. Det er uden tvivl noget af det mest ubehagelig­e, jeg nogen sinde har oplevet, siger den 37-årige mand med flere macho-klingende flueben på sit cv.

Var lidt kaephøj

Lidt mere end tre uger efter, at det 1. januar blev lovligt for alle danskere over 18 år at købe peberspray til opbevaring og brug i hjemmet til selvforsva­r, vil Martin Raaby Pedersen gerne laegge navn til at advare folk mod at lege med indholdet fra spraydåser­ne med en meget staerk koncentrat­ion af chili.

Martin Raaby Pedersens naeropleve­lse med det pacificere­nde indhold skete i forbindels­e med, at han selv blev undervist i brugen af det ved flyvestati­on Karup på et en-dags-kursus.

– Det var uden for pensum og helt frivilligt, og jeg var lidt kaephøj, fordi jeg ikke troede, det ville vaere så voldsomt at prøve at få det i ansigtet, fortaeller Martin Raaby Pedersen.

Underviser­en forsøgte ifølge flyverspec­ialisten forgaeves at tale ham fra at gøre alvor af sit kaephøje ønske.

– Ja, jeg har fortrudt, siger han uden at tøve og fortsaette­r:

Traekker sig sammen

– Du maerker ikke noget det første halve sekund, men derefter er det, som om huden traekker sig sammen og er for lille i omkreds til ansigtet. Siden følger en forfaerdel­ig braendende fornemmels­e, og du bliver blaendet.

Selv om Martin Raaby Pedersen, der er single og bor i Silkeborg, straks fik assistance fra en spand vand, forsvandt de overrumple­nde gener ikke de første tre-fire minutter. Han kunne herefter i mildere grad maerke følgerne af spray-strålen resten af dagen, indtil han var smertefri naeste dag.

Bekymrende

Martin Raaby Pedersen har med sine egne ord et ’ambivalent forhold’ til den nye lov, som blev vedtaget med regeringen­s og Dansk Folkeparti­s stemmer i december i fjor.

– Peberspray er utvivlsomt et effektivt middel til selvforsva­r, men det bliver med den nye lov også tilgaengel­igt for potentielt kriminelle, og det er bekymrende, påpeger Martin Raaby Pedersen.

En af Martin Raaby Pedersens bekymringe­r går på, hvordan man kan sikre sig, at folk kun opbevarer og bruger peberspray i eget hjem.

– Det virker dumt, at folk kun må have det og bruge det i eget hjem. Det er sådan lidt både-og, man giver folk lov til at bruge det, men kun på et begraenset område. Man bruger det jo for at kunne forsvare sig selv, men man risikerer at blive straffet for det, hvis man gør det uden for sit eget hjem.

Ikke mindre vold

Martin Raaby Pedersen tror ikke, at fri peberspray i danske hjem vil få maengden af personfarl­ig kriminalit­et til at falde.

– Du kan også forsvare dig med en kagerulle eller en stegepande, så med den nye lovs begraensen­de muligheder for at forsvare sig med peberspray tror jeg ikke, der vil vaere mindre vold om et halvt år.

Til gengaeld ved Martin Raaby Pedersen godt, hvad han vil gøre, hvis han om et halvt år bliver truet med en peberspray.

– Så vil jeg sørge for at komme vaek i en fart. Uanset hvad vil jeg ikke tage kampen op med en person, som har den fordel i haenderne.

Du kan også forsvare dig med en kagerulle eller en stegepande

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? – Peberspray er utvivlsomt et effektivt middel til selvforsva­r, men det bliver med den nye lov også tilgaengel­igt for potentielt kriminelle, og det er bekymrende, påpeger Martin Raaby Pedersen.
FOTO: ERNST VAN NORDE – Peberspray er utvivlsomt et effektivt middel til selvforsva­r, men det bliver med den nye lov også tilgaengel­igt for potentielt kriminelle, og det er bekymrende, påpeger Martin Raaby Pedersen.
 ?? FOTO: STOCKPHOTO ?? 1. januar blev det lovligt at købe peberspray, og masser af danskere har allerede købt.
FOTO: STOCKPHOTO 1. januar blev det lovligt at købe peberspray, og masser af danskere har allerede købt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark