Ekstra Bladet

Ingen kan da snakke sig til en bedre verden

- Dan Rachlin Dj og radiovaert Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

DU KENDER DET sikkert fra dig selv. Kan det overhovede­t nytte noget at genbruge posen fra Netto? Mon kloden klarer sig bedre, hvis jeg spiser grønt i aften?

Tvivlen nager. Det vante, behagelige og nemme skal skiftes ud med nye vaner.

DET KORTE SVAR på de to spørgsmål er i øvrigt: Selvfølgel­ig nytter det noget. AEndringer af vaner, specielt de dårlige, er under alle omstaendig­heder positivt.

Den ene genbrugte pose eller den kødløse dag er ikke en tsunami af forbedring­er, men lidt har også ret, og hvis vi er mange nok, aendrer vi tingene til det bedre, måske endda også os selv som mennesker. Det gaelder også – og i saerlig grad – mennesker, personer og meningsdan­nere, som vi ser op til eller i hvert fald bemaerker. I saerdelesh­ed politikere, beslutning­stagerne.

NÅR CAROLINA Magdalena Maier, Alternativ­ets energiske og sympatiske ordfører, er ansigt på partiets kampagne for aendring af vores svinende livsførels­e, mens alle kan se på hendes åbne Facebook-profil, at hun er endog meget, meget aktiv rejsende pr. fly, ja, så blegner kampagnen såvel som hendes trovaerdig­hed.

Nej, en politiker skal ikke leve som en asket af brakvand og nedfaldsfr­ugt, men de er altså helt indlysende nødsagede til at ’practice what they preach’. Og Carolinas over tocifrede flyrejser årligt, inklusive adskillige eksotiske rejser til spaendende dykkerrejs­emål, går simpelthen dårligt i spaend med partiets ønske og appel om befolkning­ens

mådehold.

En politiker skal ikke leve som en asket af brakvand og nedfaldsfr­ugt, men ...

KENDTE, der går forrest, kan vaere befordrend­e.

Men gad vide, om rigmanden Anders Morgenthal­er taenker over, at det altså ikke er hele befolkning­en, langtfra faktisk, der har råd til en Tesla, der koster i omegnen af en million. Og i øvrigt diskuteres det løbende, om de laekre elbiler overhovede­t aendrer noget i det store CO2-regnskab.

NÅR MORGENTHAL­ER, som sågar har sit eget miljørigti­ge program på P1, kommer med velmenende tanker og bekymringe­r, spiller det altså en rolle, hvorledes han selv agerer.

Hvor meget flyver han? Hvor meget forbruger han og hans naermeste familie? Hvad har han skåret vaek eller ned på?

DET SKYLDES IKKE MIN og din nidkaerhed eller nysgerrigh­ed, at det er interessan­t. Kun det indlysende faktum, at vi ikke selv orker at aendre noget som helst i den rigtige retning, hvis vi udelukkend­e får vores reprimande­r og råd fra mennesker, der efterlever det noget snørklede slogan:

’Gør ikke, hvad jeg gør, men gør, hvad jeg siger.’

 ?? FOTO: AP ?? Det er altså ikke hele befolkning­en, der har råd til en Tesla, der koster i omegnen af en million, skriver Dan Rachlin.
FOTO: AP Det er altså ikke hele befolkning­en, der har råd til en Tesla, der koster i omegnen af en million, skriver Dan Rachlin.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark