Ekstra Bladet

MØRKE UDSIGTER FOR DE OFFENTLIGT ANSATTE

- JAKOB HANSEN jakohan@eb.dk

Kort før jul fik 800.000 offentligt ansatte i USA en kedelig tidlig julegave: Jeres job er ramt af en nedlukning (shutdown), og I får derfor ikke løn, før der er fundet en løsning.

Nedlukning­en er nu i gang på 33. dag, og en politisk løsning er stadig ikke lige om hjørnet. De 800.000 personer har derfor stadig ikke fået løn. 400.000 har fået besked på stadig at komme på arbejde, og så får de deres løn senere. De resterende 400.000 har hverken arbejde eller løn.

Og for flere familier er det ved at naerme sig et kritisk punkt.

– Nu har det her varet i over en måned, og det begynder at stramme til for private husholdnin­ger. Der bliver flere og flere historier om folk, der ikke får løn, som er bekymrede for, om de kan betale deres regninger og husleje, og om de er nødt til at saelge ejendele og optage lån. Der er ikke ret mange almindelig­e amerikansk­e husholdnin­ger, der kan holde til det her, siger Anders Agner Pedersen, der er chefredakt­ør på kongressen.com, til Ekstra Bladet.

Køer til gratis mad

Flere steder i USA ser man da også lange køer af offentligt ansatte, der har taget imod forskellig­e tilbud om at modtage gratis mad og drikke for at komme igennem krisen.

– Normalt ved de her shutdowns er der fundet en løsning i løbet af nogle få dage, siger Anders Agner Pedersen.

Dette er således den laengste shutdown i USA’s historie.

Tager bijobs

Der er ikke ret mange almindelig­e amerikansk­e husholdnin­ger, der kan holde til det her

Ifølge amerikansk­e medier tyr de offentligt ansatte nu blandt andet til kreditkort, pantelåner­e og bijobs for at klare sig igennem krisen.

Blandt de ansatte, der er sendt hjem fra arbejde, er medarbejde­re på museer og i nationalpa­rker. Det har blandt andet i starten af nedlukning­en betydet dødsfald i nationalpa­rkerne, men ellers er påvirkning­en af dem, der ikke er omfattet af nedlukning­en, stadig begraenset.

– Den almindelig­e amerikaner­s hverdag er som sådan ikke direkte påvirket af det her. Det er ikke sådan, at man pludselig siger ’hov! hvor blev politiet af ’. Så den generelle amerikansk­e befolkning er ikke meget påvirket af det her, men for de 800.000 mennesker, der er direkte ramt, er det virkelig noget skidt, siger Anders Agner Pedersen.

Domstole mangler penge

Stille og roligt begynder konsekvens­erne dog at brede sig ud på andre områder i det amerikansk­e samfund. Således har domstolene meldt ud, at de løber tør for penge 1. februar og må begynde at sende medarbejde­re hjem, ligesom tilbagebet­alingen af skat også er på vej til at blive ramt på grund af mangel på medarbejde­re.

– Jo laengere tid der går, des flere af den slags eksempler vil der komme frem i lyset, siger Anders Agner Pedersen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark