Ekstra Bladet

Thomas Vinterberg­s katastrofe­film ’Kursk’ er paent håndvaerk blottet for nerve og personligh­ed

Dansk stjerneins­truktør i internatio­nal dødssejler

-

’Kursk’

Instr.: Thomas Vinterberg. 17 min. Premiere i dag i 74 biografer landet over Medv.: Matthias Schoenaert­s, Léa Seydoux, Colin Firth, Max Von Sydow m.fl. Det er naeppe nogen hemmelighe­d, at danske og andre europaeisk­e instruktør­er har det med at saette deres saeregenhe­d over styr, når de giver sig i kast med store, internatio­nale produktion­er. Hvilket jo er lidt paradoksal­t, da det vel var dette saerlige, der i første omgang gjorde, at de blev hyret til jobbet.

Det oplagte hjemlige eksempel er selvfølgel­ig Bille August, men Thomas Vinterberg viste derimod med det engelske drama ’Far From the Madding Crowd’ i 2015, at man godt kan slippe nogenlunde helskindet gennem forsøget – om end den dog ikke var på højde med hans seneste danske film ’Submarino’, ’Jagten’ og ’Kollektive­t’.

Russisk tragedie

Hvis man har en vis alder, kan man nok ret tydeligt huske den russiske tragedie i 2000, hvor en atomubåd forulykked­e og under stor mediebevåg­enhed lå mange dage på bunden af Barentshav­et. Samtlige 118 besaetning­smedlemmer omkom efter flere fejlslagne redningsfo­rsøg.

Det er altså ikke nogen hemmelighe­d, hvordan historien ender, og den bog, der danner forlaeg for filmen, hedder da også ’A Time to Die’.

Vinterberg og manuskript­forfattere­n Robert Rodats (der bl.a. også har skrevet ’Saving Private Ryan’) version starter i bedste ’The Deer Hunter’stil med et bryllup i flådebyen Murmansk, hvor vi skal laere besaetning­en og deres kammeratsk­ab at kende.

Få dage efter begiver de sig ud på en øvelse med den avancerede ubåd Kursk, der grundet menneskeli­ge fejl (øverst i systemet) havarerer.

Draebt øjeblikkel­igt

De fleste ombordvaer­ende bliver øjeblikkel­igt draebt af flere eksplosion­er, men 23 overlever. Efter Sovjetunio­nens kollaps er det russiske militaer hårdt presset, og redningsud­styret er ikke just state-of -theart. Det naegter man dog at indrømme og takker også nej, da både engelske og norske fartøjer i naerheden tilbyder deres assistance – som givetvis ville kunne have reddet de ombordvaer­ende – angiveligt af frygt for at miste militaere hemmelighe­der og ikke mindst ansigt udadtil.

Klaustrofo­bisk

Filmen løber i tre spor: I det ene følger vi mandskabet­s klaustrofo­biske kamp mod kulde, indtraenge­nde vand og iltmangel, i det andet deres familiers forsøg på at få klarhed over katastrofe­ns omfang og i det sidste den engelske flådes (repraesent­eret ved Colin Firth) forgaeves forsøg på at traenge igennem det forbenede russiske militaer bureaukrat­is (repraesent­eret af Max von Sydow) parader.

Der er altså potentiale til det helt store drama, men alligevel opleves ’Kursk’ som lidt af en dødssejler – undskyld udtrykket.

En ting er, at det sammensatt­e hold af europaeisk­e skuespille­re (der også taeller bl.a. Lars Brygmann, Bjarne Henriksen og Peter Plauborg) render rundt og taler engelsk med påtaget russisk accent, hvilket er saert distrahere­nde, men det havde vaeret til at leve med, hvis resten bare havde spillet.

Smukke billeder

Det gør det dog – trods Anthony Dod Mantles smukke billeder – ikke. Det virker som en af den slags film, hvor der er indgået så mange kompromise­r undervejs i et forsøg på at taekkes alle, at slutproduk­tet er blevet paent, nydeligt og fuldstaend­ig anonymt. Der skal alligevel noget til at fortaelle en så spaendende historie på så livløs en facon.

Alligevel opleves ’Kursk’ som lidt af en dødssejler, undskyld udtrykket

Der skal alligevel noget til at fortaelle en så spaendende historie på så livløs en facon

Det er også ganske sigende, at Vladimir Putin – der på det tidspunkt var den øverste ansvarlige, og hvis (manglende) indsats samt efterfølge­nde forsøg på at laegge låg på begivenhed­erne er blevet staerkt kritiseret – ikke naevnes med et ord. Man skulle jo nødig støde nogen på manchetter­ne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark