Ekstra Bladet

Frit fra leveren

Topguitari­sten Walter Trout stortrives efter operation

- THOMAS TREO tom@eb.dk

Walter Trout

Survivor Blues (Provogue/ Mascot) Ude fredag Walter Trouts mangeårige jyske kone og manager, Marie, fandt på titlen til hans nye album, coverplade­n ’Survivor Blues’. Den er ikke grebet ud af den blå luft.

I 2014 var Trout døden naer med leverbetae­ndelse, og kaempen fra New Jersey tabte sig så meget, at selv Marie havde svaert ved at genkende ham i hospitalss­engen.

Mere moderat

Musikeren fik en ny lever, da det så mørkest ud, men det er ikke kun derfor, ’Survivor Blues’ er en rammende titel, for den 67-årige veteran spiller jo som bekendt blues.

Det har han gjort i 50 år, og sjaeldent har den lydt mere medrivende end på Trouts tredje studiealbu­m siden operatione­n, der reddede hans liv.

Genren, som dannede grundlaget for rock’n’roll, har vaeret døende i årtier, men den får nu intens hjertemass­age af Trout, og på isaer inderlige ’Me, My Guitar and the Blues’ synger han simpelthen, så man naermest kan høre hans indvolde skrige.

Trout har fortrinsvi­s slået sit navn fast i foroverbøj­et skikkelse af teknisk overlegen mesterguit­arist. Han betjener stadig den seksstreng­ede som en tusindkuns­tner, men hans hang til svulstigt actionlir og nonstop fyrvaerker­i er nedtonet til fordel for en mere dybsindig, moderat og moden tone, der klaeder ham.

På inspireret vis består ’Survivor Blues’ af fortolknin­ger af mere eller mindre obskure numre fra Trouts forbillede­r, og han gør op med bluesklich­éerne i form af politiske sangvalg som ’Be Careful How You Vote’ og ’Nature’s Disappeari­ng’.

Naensomt groove

Sidstnaevn­te skaering af Trouts mentor, John Mayall, beriger han med et forbløffen­de, naensomt groove, og førstnaevn­te nummer af Sunnyland Slim er et sejt swingende højdepunkt på en skive, der snurrer med en for stilarten saerdeles forfrisken­de uforudsige­lighed.

Der er bid og naervaer i lydbillede­t, og hovedperso­nen får herlig hjaelp af ikke mindst The Doors’ legendaris­ke guitarist Robby Krieger og orgelekvil­ibristen Skip Edwards, der på underspill­et vis farver ’Survivor Blues’ mørkeblå.

Trout selv er en rødglødend­e overlever.

En skive, der snurrer med en for stilarten saerdeles forfrisken­de uforudsige­lighed

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Walter Trout med amerikaner­ens danske hustru og manager, Marie, som han mødte i 1990.
FOTO: PHILIP DAVALI Walter Trout med amerikaner­ens danske hustru og manager, Marie, som han mødte i 1990.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark