Ekstra Bladet

Det her overlever vi ikke

30-årig var dybt psykotisk og hørte stemmer under overfald på tankstatio­n

- JAN SØGAARD js@eb.dk

Et kaerestepa­r på 19 år traengte til noget sødt efter traening og kørte til Circle K-tanken i Birkerød for at købe en pose bolsjer. Få minutter efter endte parret i deres livs mareridt, hvor en gal øksemand jagtede dem rundt i butikken og udenfor, hvor han gang på gang huggede ud efter parret med sin røde håndøkse.

Dyb flaenge

– Jeg taenkte, det her overlever vi ikke, forklarede den 19-årige kvinde i Retten i Lyngby i går, og hendes kaereste tilføjede, at han taenkte: – Vi skal fandeme ikke dø herinde.

Han sprang på øksemanden for at forsvare sin kaereste, da øksemanden slog hende første gang, men straks efter hamrede han øksen i kaerestens baghoved, og hun faldt blødende til gulvet med en dyb flaenge i hovedet.

Parret troede først, at øksemanden ville røve tankstatio­nen 17. februar sidste år, men det gik op for dem, at han var ude efter dem. Han sagde ingenting, forklarede parret, og i forsøget på at slippe for mere vold tilbød den 19-årige mand, at øksemanden kunne få deres bil.

Ville flygte fra ’stemmerne’

Han fulgte med øksemanden ud til bilen, men den 19årige havde tabt bilnøglern­e under tumulten i butikken, og så huggede øksemanden fire-fem gange ud efter den 19-årige og ramte ham tre gange.

– Så stoppede han pludselig og gik sin vej, forklarede den 19-årige i retten. De to unge fik store flaenger og sår, der måtte syes.

Politiet har tiltalt den 30årige øksemand for drabsforsø­g, men han erkender kun grov vold i forsøget på at få fat i deres bil.

Han var dybt psykotisk og hørte stemmer fra personer, der ville slå ham ihjel, så han ville have fat i en bil og flygte fra ’stemmerne’.

Retslaeger­ne siger, at den 30-årige er sindssyg, paranoid skizofren, og han sagde selv i retten, at han nu har fået det meget bedre, fordi han får medicin på den psykiatris­ke afdeling, hvor han sidder varetaegts­faengslet.

Rystende video

Hele overfaldet blev optaget på videooverv­ågning, og de rystende optagelser blev vist i retten: – Jeg vil gerne sige undskyld til dem. Jeg håber, de forstår, at jeg var dybt psykotisk. Jeg har det forfaerdel­igt med det. Det var ikke noget, jeg havde planlagt at gøre mod dem, sagde den 30-årige i retten.

Han kom til Danmark som seksårig med sin flygtede familie fra Irak og fortalte om en svaer barndom og ungdom, hvor han var splittet mellem den arabiske og danske kultur.

Han blev løsladt fra tre års faengsel for røveri kun to uger før økseoverfa­ldet og tog ophold hos sin familie i Birkerød, hvor han enten stirrede ind i vaeggen eller gik ud i skoven for at slippe for ’stemmerne’. Dommen falder på onsdag.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Det 19-årige par er stadig dybt maerket af det brutale overfald. En menneskeja­gt blev indledt, og den 30-årige anholdt to døgn efter. Under flugten begik han et bankrøveri i Ringsted.
FOTO: KENNETH MEYER Det 19-årige par er stadig dybt maerket af det brutale overfald. En menneskeja­gt blev indledt, og den 30-årige anholdt to døgn efter. Under flugten begik han et bankrøveri i Ringsted.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark