Ekstra Bladet

Professor: Dommen er ikke overrasken­de

- Cno@eb.dk

50 sider. Godt og vel. Så meget fylder praemisser­ne for byrettens afgørelse i sagen om brud på tavshedspl­igten mod tidligere chef for Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) Jakob Scharf.

Derfor valgte dommer Karsten Henriksen da også kun at laese hovedpoint­erne op, da der i går eftermidda­gs blev afsagt dom i domsmandss­agen.

Fire måneders ubetinget faengsel, konfiskati­on af 397.625 kroner samt betaling af sagens omkostning­er.

Rettens vurdering var dermed, at Jakob Scharf i kraft af sin medvirken i bogen ’Syv år for PET’ har brudt sin tavshedspl­igt og vanskeligg­jort tjenestens fremtidige arbejde.

Bogen er skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager og udkom i 2016.

Udeblev fra retten

Ud over at have brudt tavshedspl­igten vurderer byretten, at Scharf med bogen har skaffet sig uretmaessi­g økonomisk vinding. Det er hans indtaegter fra bogen, som i kraft af dommen konfiskere­s.

Scharf var i sagens anklageskr­ift tiltalt for i 28 citater fra bogen at have brudt sin tavshedspl­igt. Retten fandt, at Scharf i 24 af citaterne uberettige­t havde vaeret for åbenmundet.

Oplysninge­rne vedrørte isaer PET’s operatione­r, samarbejds­partnere, arbejdsmet­oder og kildearbej­de. Rettens medlemmer var enige i vurderinge­n – med undtagelse af et enkelt citat.

Mens tilhørerra­ekkerne i Københavns Byrets sal 41 var fyldt godt op under afsigelsen, havde hovedperso­nen valgt ikke at vaere til stede, hvilket dommeren da også bemaerkede, da han spurgte, hvordan den dømte forholdt sig i forhold til eventuel anke af dommen til landsrette­n.

Scharfs forsvarer, Lars Kjeldsen, oplyste, at hans klient udbeder sig betaenknin­gstid.

Naerlaeser dommen

Under sin procedure pointerede Kjeldsen tilbage i november, at der ikke er fremlagt beviser mod hans klient under sagen.

– Der er ikke fremlagt ét eneste dokument i sagen, der er fortroligt, lød det blandt andet fra advokaten, som derudover erklaerede, at Scharf ikke er nogen whistleblo­wer på linje med den såkaldte Deep Throat fra Watergate-sagen.

Til TV2 har Scharf i et skriftligt svar efter dommen tilkendegi­vet, at han ikke er enig i byrettens afgørelse.

’Jeg kan fortsat stå helt inde for mine udtalelser, som aldrig har haft til formål at skade PET. Tvaertimod.’

’Nu foreligger byrettens afgørelse, og i første omgang vil jeg gennemgå dommens praemisser nøje sammen med min advokat og herefter tage stilling til ankespørgs­målet’, skriver han i beskeden til TV2. Dommen på fire måneders ubetinget faengsel til tidligere PET-chef Jakob Scharf er ikke overrasken­de.

Det siger professor i forvaltnin­gsret på Københavns Universite­t Michael Gøtze.

– Dommen ligger i forlaengel­se af praksis på området og er derfor ikke overrasken­de, siger Michael Gøtze.

Jakob Scharf blev straffet af Københavns Byret for at have brudt sin tavshedspl­igt i forbindels­e med sin medvirken i bogen ’Syv år for PET’.

Minder om Grevil

Her beretter Scharf om en raekke konkrete terrorsage­r, PET’s arbejdsmet­oder

Jeg kan fortsat stå helt inde for mine udtalelser, som aldrig har haft til formål at skade PET

og om samarbejde­t med andre efterretni­ngstjenest­er.

Ifølge Michael Gøtze ligger dommen meget taet op ad den lignende, men ikke identiske sag om Frank Grevil. Han blev i 2004 idømt fire måneders faengsel for at have laekket fortrolige oplysninge­r om Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e.

– Grundsynsp­unktet bag byrettens dom må have vaeret, at bogen har svaekket tilliden til efterretni­ngstjenest­en og skabt en risiko for, at udenlandsk­e samarbejds­partnere kan betvivle PET, siger Michael Gøtze.

Han forventer, at Jakob Scharf anker dommen til Østre Landsret. Ritzau

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Dyrt for ScharfUd over faengselsd­ommen får Jakob Scharf også konfiskere­t sin fortjenest­e på bogen ’Syv år for PET’, ligesom han skal betale sagens omkostning­er.
FOTO: JONAS OLUFSON Dyrt for ScharfUd over faengselsd­ommen får Jakob Scharf også konfiskere­t sin fortjenest­e på bogen ’Syv år for PET’, ligesom han skal betale sagens omkostning­er.
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Scharfs forsvarer, Lars Kjeldsen, havde kraevet frifindels­e.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Scharfs forsvarer, Lars Kjeldsen, havde kraevet frifindels­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark