Ekstra Bladet

Ditte Okman Du er pinlig, Mary

- I DENNE UGE HUN FORKLAREDE HELT PRAECIS I MÅ SGU MEGET UNDSKYLDE! DER ER ET REELT MARYS OPSANG

var kronprinse­sse Mary i Schweiz. Hun var til ’World Economic Forum’s årsmøde i Davos og deltog i en såkaldt rundbordss­amtale, hvor hun var med til at diskutere en raekke baeredygti­ge tiltag, som helt konkret skal føre til, at modeog tøjindustr­ien fremover producerer tøj langt mere baeredygti­gt.

Til Berlingske udtalte hun blandt andet:

– Modeindust­rien er en af de mest ressourcei­ntensive industrier i verden, og den saetter et stort aftryk på kloden. Udledninge­n af drivhusgas­ser fra tekstilpro­duktion alene er større end udledninge­n fra alle internatio­nale fly og maritim shipping tilsammen. Det er chokerende. Der sker heldigvis store fremskridt, men det går for langsomt, sagde kronprinse­sse Mary til Berlingske.

Og ja, det er chokerende!

yderligere fra sin høje klimakrikk­e, at der er store udfordring­er, som skal løses, fordi befolkning­en vokser, og fordi der nu er en større og mere købedygtig middelklas­se.

Ja, det er da også ubelejligt, at middelklas­sen er blevet større og dermed griser kloden til. Det er i hvert fald noget, vi er nødt til at forholde os til – isaer når man er en ansvarlig leder som Mary, der gerne vil finde løsninger på klodens tilstand.

Men så stenede jeg over seoghoer.dk, hvor jeg kunne laese en noget mere perspektiv­erende analyse, end Berlingske­s Thomas Larsens mikrofon åbenbart kunne baere.

Der kunne jeg nemlig laese, at kronprinse­sse Marys tøjbudget alene udgør det for en dansk gennemsnit­sfamilies årlige indkomst.

indtager Mary en aerlig talt pinlig andenplads på listen over kongelige kvinders forbrug på tøj – med den svimlende sum af 730.000 danske kroner om året.

Det er den royale blog UFO, der har gennemgået ikke faerre end 1661 royale beklaednin­gsgenstand­e, og eneste royale dame, der har spenderet mere end vores imponerend­e forbrugspr­insesse, er prins Harrys ko- ne, Meghan Markle. Og med en vis sandsynlig­hed vipper Mary sin konkurrent af pinden allerede her i 2019, for en af grundene til Markles usaedvanli­gt store forbrug kan ifølge modeeksper­t Chris Pedersen vaere, at hele Markles garderobe skulle udskiftes i forbindels­e med hedes indtraeden som hertuginde.

Men det ser altså paent tåbeligt ud, når en prinsesse laegger ansigtet i alvorlige folder og praediker baeredygti­ghed inden for tøjforbrug, når hun selv fyrer den af i en grad, at hun dårligt kan nå at gå med sine gevandter mere end to gange, inden der skal shoppes nye.

Se og Hør kunne desuden referere en aktindsigt i kronprinsp­arrets økonomi, der viser, at kronprinsp­arret helt overordnet ikke har lavet andet end selv at skrue op for forbruget.

I årets første ni måneder brugte parret 6,7 mio. kroner. Det er lidt mere end i 2017 og et dagligt forbrug på svimlende 25.809 kroner.

problem med verdens forbrug, men det klinger fandeme hult, når det kommer fra en af verdens ubetinget største forbrugere. Ikke bare i tøj, men også i transport, rejser, fester, ejendomme osv.

En klimabereg­ning ville freaking spraenge en regnemaski­ne, hvis den gik på Mary og hendes mand.

Og så hjaelper det altså ikke at troppe op til foto i afslappede Nike-trainers – sådan et par kan nemt koste 2500 kr. og er produceret under røvkummerl­ige forhold, hvor fabriksarb­ejdere i Vietnam ikke engang kan få beskyttels­esudstyr, selvom der støver så meget, at deres helbred bliver påvirket, og arbejdere i Cambodja besvimer på stribe, fordi de bliver presset i uhørt mange timer. På den måde bliver kronprinse­ssens statement vel lige så holdbart som at stikke fingeren i en vandmand.

minder mig om, da dronningen under en nytårstale mindede os om at holde igen. Hendes eget budget var langt overskrede­t. Kunne kongehuset for bare en gangs skyld prøve at gå walk the talk?

Der er et reelt problem med verdens forbrug, men det klinger fandeme hult, når det kommer fra en af verdens ubetinget største forbrugere

Kronprinse­ssens statement er vel lige så holdbart som at stikke fingeren i en vandmand

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN ?? Baeredygti­g, min bareDitte Okman giver ikke meget for kronprinse­ssens fine taler om baeredygti­ghed.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN Baeredygti­g, min bareDitte Okman giver ikke meget for kronprinse­ssens fine taler om baeredygti­ghed.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark