Ekstra Bladet

Udspil på udspil på udspil

-

skulle vaere i tvivl: Valgkampen HVIS NOGEN er i fuld gang, og det har den vaeret det sidste halve år. Vi mangler kun datoen.

Siden august har partierne taeppebomb­et vaelgerne med det ene store udspil efter det andet. Venstre og regeringen lagde hårdt ud i august, hvor en photoshopp­et Lars Løkke pludselig haengte på facaderne, og det hele lugtede af folketings­valg. S har fulgt mere end godt med. Striber af forslag om udlaending­e, miljø, klima, EU og pensionsre­form.

Partiet kører på fulde drøn med outdoor-reklamer og udgivelser af store haefter med Mette Frederikse­n sammen med almindelig­e, hårdtarbej­dende lønmodtage­re, der smilende ser taknemmeli­ge ud over den store leders besøg.

kan man ikke bevaege

I HELE NORDJYLLAN­D sig fem meter uden at møde Mettes kontrafej. De radikale og Enhedslist­en har også vaeret i gang med store planer om, hvordan partierne vil lede landet de første 100 dage eller mere. Og LA er nu begyndt at hive guld op ad reklamekas­sen til at praesenter­e udspil om tilbagetra­ekning fra en indladende Anders Samuelsen.

Hvorfor kommer partierne med så mange udspil, hvoraf de fleste ikke har en kinamands chance for at blive vedtaget? Der er to begrundels­er: Partierne har en opfattelse af, vaelgerne flytter sig, i takt med at de praesenter­es for nye udspil. Det ser vi nu ikke mange beviser for. Meningsmål­ingerne er forbløffen­de upåvirkeli­ge af de mange udspil, og indimellem virker de naermest modsat.

har indtil nu ikke haft DEN BLÅ SIDE meget ud af sit store sundhedsud­spil, og vaelgerne synes heller ikke imponerend­e over regeringen­s 52-punktsplan til styrkelse af udviklinge­n i hovedstads­området. Denne plan blev praesenter­et af den småsure erhvervsmi­nister Rasmus Jarlov med bemaerknin­gen om, at planen ikke koster noget.

Så ved vaelgerne i hvert fald, den ikke er meget vaerd.

til de mange udspil DEN ANDEN GRUND er, at partierne forsøger at daekke flanker af. De genbruger simpelthen Anders Foghs gamle tese om, at ’der er ikke noget at komme efter’. På overfladen laegger man en gennemarbe­jdet plan frem, som ser godt ud, så man ikke kan kritiseres af andre. Eksempelvi­s har Socialdemo­kratiets store udlaending­eudspil faerre chancer for at blive realiseret end en snebold for at overleve i Sahara. At Danmark skulle kunne oprette store centre i demokratis­ke lande i Nordafrika, der skal behandle asylansøgn­inger, er på Månen.

Og selvom regeringen er inde på det samme med deres udspil om tilsvarend­e EU-centre, har det også vist sig uden realisme. EU arbejder på en anden måde. Det er mere enkelt at aftale med de nordafrika­nske lande og Tyrkiet, at de sørger for, at så få som muligt kommer over Middelhave­t.

ved udspillene er, at de EN SIDEGEVINS­T skal presse andre partier. Eksempelvi­s er de konservati­ves skatteudsp­il taenkt som en presbold på LA. Hvis Samuelsen skal noget, må han gå laengere end K, når det handler om skattelett­elser. Socialdemo­kratiets pensionsud­spil presser DF. Ligesom R og EL forsøger at presse S, når det handler om politikken efter et valg.

Det er kendetegne­nde, at mange af udspillene efterlader havstrømme af ubesvarede spørgsmål. Eksempelvi­s er der mange løse ender i Løkkes sundhedsud­spil, som har vist sig svaert at folde ud. Løkke er selv en dygtig paedagog, som brugte mange kraefter på at forklare reformens konsekvens­er. Men hvad hjaelper det, når planen så bliver skudt ned fra egne raekker bl.a. af Søren Gade?

tidligere tilbagetra­ekning S-PLANEN OM rummer heller ikke mange tal og beregninge­r. Økonomer mener, projektet slet ikke er gennemarbe­jdet og økonomisk uoverskuel­igt. Regeringen­s hovedstads­plan har slet ingen tal og minder mest om, at syv ministre er blevet bedt om at tømme deres skuffer for sjove forslag lige fra at hente Tour de France til byen til ophaevelse af lukkeloven. Som bekendt er der hverken flertal eller penge til projektern­e.

Inden valget vil der komme flere planer fra partierne. Problemet er bare, at jo taettere vi kommer valgdatoen, desto lavere kursvaerdi har udspillene. Hvem tror på vidtløftig­e planer lige inden valgsteder­ne åbner? Ikke mange.

Så ved vaelgerne i hvert fald, regeringen­s plan ikke er meget vaerd

ER: Valget naermer SÅ KONKLUSION­EN sig. Når valgdagen er overstået, og vi har fået en ny rød eller blå regering, vil de fleste af udspillene gå i glemmeboge­n eller blive totalt omarbejdet. Som politikern­e vil sige: ’Nu står vi i en ny situation med nye udfordring­er’.

 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX ?? Socialdemo­kratiet og Mette Frederikse­n har fuld fart på valgkampsr­eklamerne – i Nordjyllan­d kan man ikke bevaege sig fem meter uden at møde partileder­ens kontrafej, fortaeller Hans Engell.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX Socialdemo­kratiet og Mette Frederikse­n har fuld fart på valgkampsr­eklamerne – i Nordjyllan­d kan man ikke bevaege sig fem meter uden at møde partileder­ens kontrafej, fortaeller Hans Engell.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark