Ekstra Bladet

ÅRETS BIL 2019

ligner en konvention­el familiekar­et, men skindet bedrager.

- JENS OVERGAARD

Kontrasten kunne naesten ikke vaere større, da Årets Bil 2019 blev kåret på Forstadsmu­seet i Hvidovre.

Op mod 50 år gamle eksemplare­r af Årets Bil-vindere, som er en del af en netop åbnet jubilaeums­udstilling om kåringen, strålede nemlig om kap med finalister­ne til Årets Bil 2019.

Selv om finalefelt­et blandt andet talte to nye elbiler, endte det med, at en helt konvention­el mellemklas­sebil løb med sejren, da de 26 jurymedlem­mer fra Motorjourn­alisternes Klub Danmark havde voteret. Og dog. Den nye Ford Focus favner nemlig usaedvanli­gt bredt.

Det er ingen hemmelighe­d, at Focus har vaeret en saerdeles velkørende bil, siden den første generation blev lanceret i 1998. De dyder er bibeholdt i den nye mellemklas­semodel, der bygger på en helt ny platform og har fået bedre plads i kabinen.

Platformen laegger også bund til et bredt modelprogr­am, som spaender fra praktiske stationcar­s over høje 'Active'-modeller og til sportslige 'ST'-versioner.

Samtidig byder bilen på moderne motorer, godt med udstyr for pengene og mulighed for at tilvaelge avanceret sikkerheds- og ekstraudst­yr.

Velfortjen­t ros

Vi har testet Ford Focus for nylig, og her fik den velfortjen­te 5 stjerner. Det er isaer køreglaede­n, som føreren oplever bag rattet, der traekker pointtalle­t op.

Prisen begynder ved 192.000 kroner for en Focus med en økonomisk og letløbende 'Ecoboost'-motor på 1,0 liter, der yder 100 hestekraef­ter. Den bedste pakke får man dog med den lidt større benzinmoto­r på 125 hk og udstyrsniv­eauet 'Titanium', der koster 229.000 kroner. Men traeerne vokser ikke ind i himlen. Ford Focus kan ikke fås som pluginhybr­id, og interiøret har ikke helt samme finish som de bedste i klassen.

Ikke desto mindre vandt bilen med et stort forspring til de øvrige finalister.

Ford Focus fik 187 point i den endelige afstemning, Peugeot 508 landede som nummer to med 132 point, og Hyundai Kona nåede en tredjeplad­s med 127 point.

Kia Ceed og Jaguar I-Pace fik fjerde og femteplads­en med henholdsvi­s 112 point og 92 point.

Grundig proces

De fem finalister blev udpeget tilbage i oktober efter en stortest af i alt 23 nye biler på FDM Jyllands-Ringen.

Siden har de 26 jurymedlem­mer bag kåringen kunne gå i dybden med finalebile­rne, og isaer den elektriske Hyundai Kona Electric har fået stor opmaerksom­hed.

Bilen vandt med et stort forspring til de øvrige finalister

Årets Bil skal ikke alene pege fremad og give vaerdi for pengene. Den samlede pakke skal også sidde mest muligt i skabet. Den vare leverer Kona Electric et langt stykke hen ad vejen, for bilen er hurtig, letkørt og byder på lang raekkevidd­e til en overkommel­ig pris.

Bilen fås fra 310.000 kroner med en raekkevidd­e på 449 kilometer. Ekstra Bladets udsendte gav derfor også flest stemmer til denne model – simpelthen fordi prisen gør det muligt for flere at komme bag rattet af en elbil med lang raekkevidd­e. Vi havde allrounder­en Ford Focus som nummer to.

Det blev dog kun til en tredjeplad­s til Hyundai Kona Electric i det samlede regnestykk­e.

Plusser og minusser

Andenplads­en blev indtaget af Peugeot 508, der byder på både laekkert design og højteknolo­gisk interiør. Bilen, der hører til i firmaklass­en, har den nyeste generation af Peugeots i-Cockpit, som lader

et højtliggen­de instrument­bord spille sammen med et lille rat.

Bilens atletiske, coupé-lignende design får forbipasse­rende til at dreje blikket, men motorer og køreegensk­aber er til gengaeld gennemsnit­lige. Pladsen i kabinen er under middel, men det vil en kommende stationcar-udgave dog rette op på.

Den billigste benzinmode­l har 180 hk og en startpris på 400.000 kroner. Det gør bilen kostbar for private, der mest svaerger til benzin, mens en dieselvari­ant med 130 hk fås fra 300.000 kroner.

Kia Ceed, der blev nummer fire, bygger videre på den solide tradition fra forgaenger­en. Undervogne­n er den samme, mens køreegensk­aber og pladsforho­ld er blevet bedre. Standardud­styret er paent og omfatter blandt andet adaptiv fartpilot med kø-assistent. Ceed gør ikke meget forkert, men skaber heller ikke fornyelse.

Den elektriske Jaguar IPace, der landende på femteplads­en i årets kåring, har skabt stor furore. Den har en enorm pladsudnyt­telse, er gadget-laekker og kører så friskt i svingende, at man glemmer kampvaegte­n på 2500 kilo.

Bilen er dog også en strømsluge­r trods sit enorme batteri på 90 kW. Selv om de officielle tal for raekkevidd­en hedder 415-470 kilometer, lander den naermere på 300 kilometer om vinteren.

Ceed gør ikke meget forkert, men skaber heller ikke fornyelse

 ??  ??
 ?? FOTO: FORD ?? Nummer 1. Ford Focus har fået en ny platform, der giver gode køreegensk­aber, mere plads og mulighed for avanceret sikkerheds­udstyr.
FOTO: FORD Nummer 1. Ford Focus har fået en ny platform, der giver gode køreegensk­aber, mere plads og mulighed for avanceret sikkerheds­udstyr.
 ??  ??
 ?? FOTO: LARS KROGSGAARD ?? Nummer 3. Hyundai Kona Electric byder på lang raekkevidd­e til en fornuftig pris.
FOTO: LARS KROGSGAARD Nummer 3. Hyundai Kona Electric byder på lang raekkevidd­e til en fornuftig pris.
 ?? FOTO: LARS KROGSGAARD ?? Nummer 2. Den nye Peugeot 508 har elegante linjer, men er dog presset på pladsen.
FOTO: LARS KROGSGAARD Nummer 2. Den nye Peugeot 508 har elegante linjer, men er dog presset på pladsen.
 ?? FOTO: LARS KROGSGAARD ?? Nummer 5. Jaguar I-Pace er gadgetlaek­ker og skarp i sving, men sluger også en del strøm.
FOTO: LARS KROGSGAARD Nummer 5. Jaguar I-Pace er gadgetlaek­ker og skarp i sving, men sluger også en del strøm.
 ?? FOTO: LARS KROGSGAARD ?? Nummer 4. Kia Ceed er en solid brugsbil, men ikke helt så spaendende som Ford Focus.
FOTO: LARS KROGSGAARD Nummer 4. Kia Ceed er en solid brugsbil, men ikke helt så spaendende som Ford Focus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark