Ekstra Bladet

GRØNNE KRAV KAN GØRE MIKROBILER DYRERE

Elbiler er så dyre at producere, at det bliver svaert at lave elektriske mikrobiler til samme pris som i dag, vurderer VW's bestyrelse­sformand

- MATHIAS GRAM

Aygo, C1, 108 og Up!. Små navne og dertilhøre­nde biler, men tilsammen har mikrobiler­ne udgjort en stor del af salgsstati­stikken og ikke mindst danskernes liv de seneste år.

Knap hver femte gang, en ny bil rullede ud fra forhandler­ne i 2016, var det eksempelvi­s en af årets 10 mest populaere mikrobiler. Lave priser var et af bilernes staerkeste salgsargum­enter, men i fremtiden kan det blive svaert at gøre kunsten om.

Det er nemlig så dyrt at producere elbiler, at det i hvert fald foreløbigt vil blive svaert at ramme samme prisklasse på 80.000 til 100.000 kroner med den nye teknologi i bilerne.

Det vurderer bestyrelse­sformanden i Volkswagen­koncernen, Hans Dieter Pötsch, i et interview med avisen Welt.

Den tyske bilgigant har i lighed med flere af sine konkurrent­er satset et stort milliardbe­løb på at omstille sit produktion­sapparat til elbiler, og den første rendyrkede elbil fra Wolfsburg, Volkswagen I.D., skal efter planen stå klar naeste år.

Den bliver på størrelse med en VW Golf, og der er umiddelbar­t lange udsigter til, at den får en lillebror. Det er til trods for, at VW med Hans Dieter Pötschs ord vil bygge elbiler til 'et bredt udsnit af befolkning­en'.

- Vi har et klart mål om at gøre elektriske transportm­idler tilgaengel­ige for et bredt udsnit af befolkning­en, det vil sige gøre dem økonomisk overkommel­ige, siger bestyrelse­sformanden til Welt. Han tilføjer:

- Det vil dog uden tvivl blive svaert, når det kommer til modellerne i den mindste bilklasse. Det nuvaerende prisniveau kan ikke opretholde­s, hvis bilerne bliver udstyret med elmotorer. Det (skifte, red.) vil derfor uden tvivl give prisstigni­nger i klassen for små biler.

Miljøkrav forpligter

Overgangen til eldrift risikerer med andre ord at ramme de købere, der traditione­lt har købt de små biler – hvilket i 2016 ville have vaeret knap hver femte danske bilkøber. Over for Welt kalder Hans Dieter Pötsch skaevvridn­ingen 'et problem', men skubber herefter bolden over til EU.

- Det her er et af de punkter, hvor vi spørger os selv, om alle sociale aspekter af denne omstilling er blevet taenkt til ende, da man formulered­e de nye CO2-krav, siger han til Welt.

Bestyrelse­sformanden henviser til, at EU sidste år vedtog, at CO2-udledninge­n skal reduceres med 37,5 procent inden 2030. Ifølge Welt betyder det, at nye biler kun

pr. kilometer må udlede 60 gram CO2 i gennemsnit, og 'det er ikke muligt med selv de bedste forbraendi­ngsmotorer', siger Hans Dieter Pöetsch til avisen.

Vi spørger os selv, om alle sociale aspekter af denne omstilling er taenkt til ende

 ?? FOTO: VW ?? Volkswagen I.D. bliver den første rendyrkede elbil fra bilgigante­n. Den bliver på størrelse med en VW Golf og vilefter planen smide camouflage­n helt i 2020.
FOTO: VW Volkswagen I.D. bliver den første rendyrkede elbil fra bilgigante­n. Den bliver på størrelse med en VW Golf og vilefter planen smide camouflage­n helt i 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark