Ekstra Bladet

Tyskland hårdt ramt: 2000 bilkøer hver eneste dag

- MATHIAS GRAM

38. Så mange gange ville man nå rundt om Jorden, hvis man satte det samlede antal tyske bilkøer i 2018 i forlaengel­se af hinanden.

I alt 745.000 køer blev sidste år registrere­t i Tyskland, og de havde en samlet laengde på 1,5 mio. kilometer. 2018 satte dermed en kedelig rekord for det tyske vejnet, for det store antal markerede en stigning på tre procent i forhold til året før.

Det skriver bilistorga­nisationen FDM, der citerer sin tyske søsterorga­nisation ADAC. Sidstnaevn­te har regnet ud, at bilisterne på de tyske veje måtte vente i alt 459.000 timer i stilleståe­nde køer i 2018. Det svarer rundt regnet til 52 år.

Fordeler man det samlede antal bilkøer ligeligt ud over året, bliver det til 2041 hver eneste dag. Man kunne måske tro, vejene ville vaere mest ramt i juli og august, men ifølge ADAC overhalede juni, oktober og november sidste år feriemåned­erne som de mest plagede.

Faktisk var trafikken ikke mere køramt i juli og august, end den var i 2017.

Dårligt nyt for danskere

Årets mest travle dag faldt torsdag 28. juni, hvor ferietrafi­kken fik køen til at vokse til rundt regnet 13.000 kilometer. Til sammenlign­ing måler hele det tyske motorvejsn­et cirka 13.009 kilometer ifølge Wikipedia.

ADAC peger på to faktorer, som kan have vaeret medvirkend­e årsager til den nye rekord: Tyskerne kørte 0,4 procent laengere i 2018 end året før, og så var der mere vejarbejde – hvilket ifølge bilistorga­nisationen gav tre procent flere trafikprop­per.

Desvaerre for de danskere, der ynder at saette kursen mod Østrig, Schweiz eller Italien, var Tysklands to sydligste delstater, Bayern og Baden-Württember­g, blandt de tre mest køramte stater i landet.

De stod sidste år for naesten hver tredje kø og blev kun overgået af NordrheinW­estfalen, der graenser op til Holland og Belgien. Ifølge ADAC oplevede delstaten alene 486.000 kilometer kø.

 ?? ARKIVFOTO: PER RASMUSSEN ?? 459.000 timer brugte bilister sidste år på at sidde stille i lange køer på det tyske vejnet.
ARKIVFOTO: PER RASMUSSEN 459.000 timer brugte bilister sidste år på at sidde stille i lange køer på det tyske vejnet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark