Ekstra Bladet

Glem alt om pensionsre­form

- Hans Engell

med konklusion­en: Hvis LAD OS STARTE du forventer, politikern­es forhandlin­ger om en pensionsre­form, som startede denne uge, sluttes med en stor, bred aftale om nedslidnin­g, forskellig pension afhængig af folks alder, helbred eller antal år på arbejdsmar­kedet, så glem det.

Der kommer ingen aftale, og det er heller ikke meningen. At forhandle sådan en reform på plads vil tage adskillige måneder, kræve dybtgående beregninge­r og svære politiske afgørelser. Det er der overhovede­t ikke tid til inden det kommende valg, og desuden har S lovet, at det hele skal være en del af nogle trepartsfo­rhandlinge­r med fagbevægel­se og arbejdsgiv­ere, hvis S vinder valget.

Desuden er der heller ikke noget politisk flertal for at gøre noget ved tingene her og nu. Radikale er mere end tøvende, og i ugen sagde DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl i TV2, at ’det er noget, der skal træde i kraft, når folkepensi­onsalderen stiger til 70 og derover’.

af Velfærdsaf­talen DET ER SOM RESULTAT fra 2006, at pensionsal­deren stiger år for år. Derfor afhænger din pensionsal­der altså af, hvornår du er født.

Er man eksempelvi­s født tidligere end 1953, kan man gå på pension, når man fylder 65 år, og så skal en differenti­eret pensionsor­dning ikke gælde, mener DF. Det skal det til gengæld for dem, der er født senere end 1971. De vil nemlig først kunne gå på pension, når de er 70 år. På det tidspunkt vil kalenderen vise 2040.

udsigter, og der er ikke SÅ DET HAR LANGE flertal for noget som helst andet end hensigtser­klæringer. S vil have ændringer næste år og ikke om 20 og har spillet ud med et forslag, der i detaljen er så upræcist, at det eneste, vi med sikkerhed ved er, at Mette vil gøre noget for de nedslidte, og at der afsættes tre milliarder til formålet.

Det er ikke mange penge, hvis det virkelig skal batte. Og hvem, en aftale skal omfatte, får vi først at vide efter valget. Dybest set handler det om et opgør mellem S og DF om de samme vælgergrup­per.

ikke lade S køre aleDF KAN SELVFØLGEL­IG ne med den sag. Derfor valgte Thulesen Dahl at være mere præcis, da han efter forhandlin­gerne i Beskæftige­lsesminist­eriet sagde, at den tidlige pension skal omfatte folk fra 3F, FOA og NNF. Til gengæld må folkeskole­læreren, der er kørt helt ned på grund af folk uopdragne un-

ger, fortsætte til den bitre ende. Det samme formentlig med den selvstændi­ge forretning­sdrivende, HKeren og sygeplejer­sken.

Thulesen Dahl henviste til, man kan finde de særligt nedslidte grupper gennem statistikk­erne. Den holder ikke. Jeg har aldrig set en statistik, der kan give det fulde billede på det område. Sagen er, at hvis et differenti­eret pensionssy­stem skal virke bare en smule retfærdigt, må man foretage en individuel vurdering eller opstille nogle helt objektive kriterier – f. eks. omkring alder. Fordi man er medlem af NNF, er man jo ikke nødvendigv­is mere nedslidt, end et medlem af Dansk Sygeplejer­åd er.

ROLIGT. For det er

MEN TAG DET slet ikke meningen, det skal blive til noget – det handler om valgkamp. Forhandlin­gerne er lagt i hænderne på

den durkdrevne beskæftige­lsesminist­er Troels Lund Poulsen ( V), som nok skal få tiden til at gå med at producere mængder af notater og beregninge­r samt krydsforhø­re S og DF om, hvad de egentlig vil. Handler det om fugle på taget – som ministeren mener – eller er det fugle i nettet? De røde partier vil selvfølgel­ig ikke underbyde S, mens de radikale er mere kolde i trækket. Eller som Morten Østergaard skarpt sagde: ’ Det kan da ikke være medlemskab af en bestemt fagforenin­g, der afgør, om man skal tidligere på pension’.

Hos de blå ligger DF i åben konkurrenc­e med S, men LA og K tager det helt roligt. Det er ikke rigtig deres sag. At forhandlin­gerne er placeret hos Troels Lund, sender også et signal. Det er ikke Lars Løkke eller Kristian Jensen, der sidder for bordenden. Forhandlin­gerne føres tilpas ’ langt nede’ i

regeringen. Mette Frederikse­n får ikke helt den platform, hun havde ønsket sig. Men hun er nødt til at møde op, når Thulesen Dahl gør det.

med, at partierne enes DET HELE ENDER om en forbedring af den seniorført­idspension, som skulle være de nedslidtes hjælp i stedet for efterlønne­n. Det har været en fuser. Kun meget få kommer på ordningen, og det vil partierne kunne enes om at udvide. Løkke vil næppe være fedtet, når det handler om at dække den flanke af i en valgkamp.

Resten bliver åbent slagsmål, når først valget er udskrevet. Indtil videre har S hentet vælgere på partiets udspil om pensionern­e. Nu vil de andre gøre, hvad de kan, for at klæde S- udspillet af som løs snak. Den kommende tid bliver en opvisning i taktisk politisk spil. Men vent ikke for mange kontanter.

Det er slet ikke meningen, det skal blive til noget. Det er valgkamp

Hans Engells ugentlige brevkasse finder du fremover i Ekstra Bladet om mandagen

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP/ RITZAU SCANPIX ?? Dybest set er pensionsde­batten om et opgør mellem S og DF om de samme vælgergrup­per.
FOTO: STINE BIDSTRUP/ RITZAU SCANPIX Dybest set er pensionsde­batten om et opgør mellem S og DF om de samme vælgergrup­per.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark