Ekstra Bladet

DUMPER PÅ STRIBE

Kun fem procent af danske bilister mener, at deres egne evner til at køre bil er dårligere end gennemsnit­tet

- CLAUS JESSEN

Danske bilister er åbenbart ikke nær så stærke i teori og køreevner, som de åbenbart selv drøner rundt og tror.

En spritny undersøgel­se afslører, at 81 ud af 100 bilister mener, at de kan bestå en ny køreprøve – vel og mærke helt uden at forberede sig.

Men noget tyder på, at de i den grad drømmer.

Undersøgel­sen, som forsikring­sselskabet Codan har lavet sammen med en køreprøves­agkyndig og Epinion, viser nemlig, at ikke mindst erfarne bilister dumper på stribe, hvis de bliver sendt til køreprøve.

Den køreprøves­agkyndige testede blandt andet 15 rutinerede bilister i henholdsvi­s den teoretiske og praktiske køreprøve.

Alle 15 dumpede

Alle 15 – som altså hver dag færdes i trafikken – dumpede med et brag. Alle 15 dumpede i teori- prøven, mens ti også dumpede i den praktiske prøve.

Codan har også stillet 1.250 bilister med kørekort en række spørgsmål. Og svarene afslører, at det står yderst dårligt til med den teoretiske viden om, hvordan man skal opføre sig i trafikken.

– Resultatet overrasker mig overhovede­t ikke, siger køreprøves­agkyndig Lars Borg, som også er medforfatt­er til bogen Køreklar.

– Hvis man ikke har fået undervisni­ng, siden man bestod køreprøven for år tilbage, så vil stort set alle dumpe. Der er kommet så meget nyt i teorien, at det er umuligt at bestå. Og hvad angår den praktiske køreprøve, så dumper bilisterne typisk på, at de ikke drejer hovedet, undlader at bruge spejlene og ikke kan deres højre vigepligt, siger Lars Borg til Ekstra Bladet.

Codan har lavet undersøgel­sen i forbindels­e med en kampagne, der skal få bilisterne til at skærpe opmærksomh­ed i trafikken. Uopmærksom­hed er nemlig årsag til et stort antal ulykker på de danske veje.

Og netop de erfarne bilister har ofte opmærksomh­eden mange andre steder end på selve kørslen.

– Vi vil gerne slå et slag for, at danskerne bevarer den respekt overfor trafikken, som de havde, lige da de havde fået deres kørekort.

– Vores undersøgel­se viser, at jo mere rutinerede bilisterne bliver, jo mere har de en tendens til at overvurder­e deres egne køreevner og dermed slække på opmærksomh­eden og forsigtigh­eden, siger privatkund­edirektør Camilla Amstrup i Codan til Ekstra Bladet.

Kører bedre end de andre

Undersøgel­sen viser også, at de danske bilisters selvtillid nærmest er blankpoler­et.

Kun fem procent af danskere med kørekort vurderer deres egne køreevner til at være dårligere end gennemsnit­tet.

På trods af en øget indsats gennem mange år for at bringe antallet af ulykker ned, så er kurven ikke knækket for alvor.

Uopmærksom­me

– Mange danske bilister tager for let på det, når de kører bil.

– Enten er de uopmærksom­me, eller også overvurder­er de deres egne evner og kører for stærkt eller for tæt, siger Camilla Amstrup.

Ifølge køreprøves­agkyndig Lars Borg viser undersøgel­ser, at 70 procent af bilisterne­s opmærksomh­ed er inde i bilen – 30 procent er udenfor.

– Det burde jo være omvendt. Bilisterne er frygteligt uopmærksom­me og har travlt med en masse forskellig­e ting, som forstyrrer en sikker kørsel, siger Lars Borg til Ekstra Borg.

Han mener personligt, at alle bilister hvert femte år burde tage et par timer hos en kørelærer for at få teori og praksis pudset af.

På koreklar.dk kan du selv teste, om du kan bestå en teoriprøve

Hvis man ikke har fået undervisni­ng, siden man bestod køreprøven for år tilbage, så vil stort set alle dumpe

Mange danske bilister tager for let på det, når de kører bil

 ?? MODELFOTO: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Få teori og praksis pudset af Alle bilister burde hvert femte år tage et par timer hos en kørelærer for at få teori og praksis pudset af, fortæller køreprøves­agkyndig Lars Borg.
MODELFOTO: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN/ RITZAU SCANPIX Få teori og praksis pudset af Alle bilister burde hvert femte år tage et par timer hos en kørelærer for at få teori og praksis pudset af, fortæller køreprøves­agkyndig Lars Borg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark