Ekstra Bladet

POLITIETS NYE ELITE-TROPPER

Rekruttere­r frømænd og jægere fra Forsvaret

- JAN SØGAARD js@ eb.dk

Lige nu er et hold tidligere profession­elle soldater fra Jægerkorps­et og Frømandsko­rpset under uddannelse på Politiskol­en i Brøndby, fordi de skal ansættes direkte i politiets Aktionssty­rke, AKS, der hører under PET.

Soldaterne har sagt deres stillinger op i de to specialope­rationskor­ps for at blive ansat i Aktionssty­rken, der ifølge den politiske flerårsaft­ale skal udvides med 30 operative politifolk.

Svært at nå i mål

Men PET har ikke været i stand til at rekruttere tilstrække­ligt med folk fra politiets egne rækker, hvor betjente efter fem års tjeneste kan ansættes i Aktionssty­rken, hvis de ellers består den strenge optagelses­prøve.

Efter terrorangr­ebet i København i februar 2015 fik PET ekstra 500 millioner kroner. Heraf skulle 53 millioner bruges til at udvide Aktionssty­rken med de 30 mand fra 2016- 2018.

Det mål har PET ikke kunnet nå og skrev i sin seneste årsberetni­ng: ’ Rekrutteri­ng af egnet perso- nel til Aktionssty­rken har dog vist sig at være en udfordring, hvorfor dette også i 2017 var et særligt fokusområd­e’.

Klar om få uger

Men i disse dage er de første ekssoldate­r klar til at blive ansat direkte i Aktionssty­rken, hvor de kommer til at operere på lige fod med de erfarne politifolk i AKS.

PET mener, at de tidligere ’ Jægere’ og ’ Frøer’ med deres operative uddannelse og erfaring fra Forsvaret snart er klar til at blive optaget i Aktionssty­rken, hvor de får politimynd­ighed på lige fod med de uddannede politifolk.

I forvejen har AKS et tæt samarbejde med Frømandsko­rpset og Jægerkorps­et både under øvelser og ’skarpe’ operatione­r.

17. maj sidste år vedtog Folketinge­t en ny lov, hvor samarbejde­t mellem politiet og Forsvaret intensiver­es, herunder at soldater af PET- chefen eller Rigspoliti­chefen kan udstyres med en midlertidi­g politimynd­ighed.

Soldaterne er underlagt samme ansvar og klageregle­r som politiet, når de midlertidi­gt er ’ udnævnt til politibetj­ente.

De nye politioper­atører fra Frømandsko­rpset og Jægerkorps­et bliver dog fastansatt­e i politiet, og tanken er ikke, at de senere skal vende tilbage til forsvaret, men fortsætte karrieren i Aktionssty­rken.

I forvejen har AKS et tæt samarbejde med Frømandsko­rpset og Jægerkorps­et

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark