Ekstra Bladet

Aktionssty­rken stiller store krav

-

De nye politioper­atører har – inden de begyndte på Politiskol­en – bestået den seks uger lange optagelses­prøve til Aktionssty­rken i PET. Det kan let tage op til et år for politifolk at forberede sig til optagelses­prøven, men frømændene og jægersolda­terne har i forvejen klaret den hårde uddannelse som specialope­rationssol­dater, så de er godt forberedt.

Flere årlige tests

En AKS’er er først fuldt uddannet efter to år. Han kan derefter specialise­re sig, for eksempel som finskytte eller gidselforh­andler.

’ Personalet træner løbende og testes tilsvarend­e flere gange om året i forskellig­e discipline­r med henblik på at fastholde et højt kompetence­niveau’, skriver PET i sin årsberetni­ng.

Optagelses­kravene til AKS minder meget om kravene til Jægerkorps­et og Frømandsko­rpset. Der er tale om både fysiske og psykiske krav. Kandidater fra politiet skal have været mindst fem år i styrken og bo på tæt på København.

Optagelses­prøven består blandt andet af 2400 meter løb iført støvler, fem kravl op ad en lodret væg med våben, hjelm og skudsikker vest, en behændighe­dstest, ti kilometer løb, en klaustrofo­bi- prøve og en fysisk prøve på en forhindrin­gsbane med nedfiring i reb.

AKS- folkene får en grund- uddannelse på omkring 650 timer over to år i blandt andet våbenbrug, skudkamp i lukkede rum, rapelling ( nedfiring) fra tage og helikopter­e, befrielse af gidsler på fly, færger, tog og busser og i bygninger.

De uddannes også i avanceret førstehjæl­p og brandslukn­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark