Ekstra Bladet

TIL VALG PÅ KLICHEER

RISKÆR VIL I FOLKETINGE­T: Manden, der på rekordtid har indsamlet støtte til en plads på stemmesedl­en ved det kommende folketings­valg, fremlagde i går sit politiske projekt

- MARIE NØRGAARD

I magtens smørhul mellem Christians­borg og Københavns Rådhus så et nyt politisk parti i går dagens lys.

63- årige Klaus Riskær Pedersen havde inviteret til pressemøde i den historiske bygning Vartov – hvor Tycho Brahe i sin tid udførte sine observatio­ner på resterne af Absalons bymur, og hvor andelsbevæ­gelsens første sten blev lagt – for at præsentere sit parti, der bærer det let genkendeli­ge navn Klaus Riskær Pedersen.

– Jeg valgte det her sted, fordi jeg forbinder det med at være dansk – på den gode måde, indledte Klaus Riskær Pedersen pressemøde­t.

Fire kandidater

På tre måneder er det lykkes den tidligere serieiværk­sætter og bedragerid­ømte Riskær at indsamle 42.486 støtteerkl­æringer – af dem er 20.196 konvertere­t til egentlige stemmeerkl­æringer, som nu har gjort ham og hans parti, der nu består af i alt fire kandidater, opstilling­sberettige­t til Folketinge­t.

– Det her har intet med celebrity- status eller kendis- faktor at gøre. Det er et tegn på, at befolkning­en vil have noget nyt. Og de har ret. Der skal ske noget nyt. Derfor er jeg her i dag. Jeg er det nye, der skal til.

Iklædt hvid skjorte og ellers helt i sort, var den farverige spradebass­e, som 63årige Klaus Riskær Pedersen ellers er kendt som, langt væk.

Han bød velkommen, indledte en 26 minutter lang tale med blikket stift rettet i sine talepapire­r og lignede det, han nu er: en politiker med en dagsorden.

– Min største opgave er at gå nye veje, tænke ud af boksen og ruske op i det politiske system.

‘ Hold hovedet koldt og hjertet varmt’, præsentere­de Klaus Riskær Pedersen stolt sit slogan.

Smilet forsvandt

Dog forsvandt smilet fra hans læber, da det blev på- peget, at netop den sætning var gennemgåen­de i statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens nytårstale fra tre år siden.

Lige som det også både er titlen på en album af Leif Sylvester og et omkvæd i en Lis Sørensen- sang.

For en mand, hvis fornemmest­e opgave – ifølge ham selv – er at forny og ruske op i Folketinge­t, er det bemærkelse­sværdigt, hvor mange floskler, klicheer og indøvede slagord, der bar ham igennem pressemøde­t.

‘ Jeg har walked the walk’, gentog han igen og igen. Klaus Riskær Pedersen har med andre ord levet livet på godt og ondt – modsat de nuværende folkevalgt­e i parlamente­t, forstås.

– Der er ikke noget galt med de folkevalgt­e. De er gode, hårdtarbej­dende, veluddanne­de mennesker, men det system, de er en del af, er for fastlåst.

– Det, man ikke kan i et sådant system, er innovation og forandring­er. Det ved vi, der har ’ walked the walk’ ude i virkelighe­dens verden, os der har lavet ting og sager.

Kriminel fortid

Først da der blev åbnet for spørgsmål fra salen, løsnede politiker Riskær op og lagde talepapire­rne væk. Han løftede blikket, skabte øjenkontak­t og gestikuler­ede karakteris­tisk med sine lange arme, når hans svar skulle tillægges særlig vægt.

Da det efterhånde­n gik op for Klaus Riskær, at spørgsmåle­ne – leveret i mange forskellig­e afskygning­er – ustandseli­gt kredsede om det samme emne – hans kriminelle fortid – så han straks lidt mere træt ud.

Og hvis Riskær allerede er træt af det spørgsmål nu, kan han se frem til en meget opslidende valgkamp, der kan risikere at vare 117 lange dage endnu. marien@ eb.dk Læs lederen på bagsiden

Min største opgave er at gå nye veje, tænke ud af boksen og ruske op i det politiske system

Det her har intet med celebrity- status eller kendis- faktor at gøre.

Det er et tegn på, at befolkning­en vil have noget nyt

Der er ikke noget galt med de folkevalgt­e. De er gode, hårdtarbej­dende, veluddanne­de mennesker

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark