Ekstra Bladet

MORDERE PÅ FRI FOD

19 UOPKLAREDE SAGER

- LINETTE KRØGER JESPERSEN METTE FLECKNER CAMILLA MARIE NIELSEN JAN SØGAARD linette@ eb.dk; fleck@ eb.dk; cama@ eb.dk; js@ eb.dk

Ét uopklaret drab er et for mange, og derfor arbejder Rigspoliti­et netop nu på et nyt drabskonce­pt med specialist­er, som skal rykke ud og assistere politikred­se i svære drabssager.

Inspiratio­nen kommer fra udlandet og fra to såkaldte peer review- undersøgel­ser af henholdsvi­s Emi- lie Meng- drabet, der stadig er i gang, og drabet på Louise Borglit, som er afsluttet.

Her har erfarne efterforsk­ere og specialist­er fra andre kredse kigget på uløste sager med friske øjne.

Samler erfaringer

– Vi snakker ikke om et Rejsehold 2.0, men om at samle erfaringer­ne fra de to peer reviews i en konstellat­ion, hvor vi bedst muligt kan understøtt­e kredsene i forhold til efterforsk­ningen af uopklarede drab, siger politiinsp­ektør Mikael Wern, leder af Nationalt Efterforsk­ningscente­r ( NEC) under Rigspoliti­et.

Han peger på, at der er brug for nogle specialkom- petencer som eksempelvi­s dataanalyt­ikere i takt med, at kriminalit­eten bliver mere komplicere­t, og verden bliver mere digitalise­ret.

– I vores optælling er der 19 uopklarede drab de seneste fem år. Er det tilfredsst­illende?

– En uopklaret drabssag er en for meget. Vi skal selvfølgel­ig gøre, hvad vi kan, for at få opklaret de sa- ger. Både af hensyn til retssikker­heden og for at få smidt en gerningsma­nd i fængsel, men også i forhold til de efterladte for at lave en afslutning i sagen.

Mere kompleks

– Er det her et udtryk for, at det var en fejl at nedlægge Rejseholde­t dengang?

– Nej, på ingen måde. Jeg tror, at det her skal ses som et udtryk for, at efterforsk­ningen generelt er blevet mere kompleks. Der er mange flere måder, vi kan efterforsk­e på i dag. Der er mange flere datakilder, vi kan bringe i spil, siger Mikael Wern.

En uopklaret drabssag er en for meget

Der er mange flere måder, vi kan efterforsk­e på i dag

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark