Ekstra Bladet

Passagerer evakueret fra krydstogts­kib

- SØREN SCHMIDT PETER JEPPESEN ANDERS ZACHO soren. schmidt@ eb.dk pej@ eb.dk azk@ eb.dk FOTO: RITZAU SCANPIX

Lørdag eftermidda­g blev en massiv redningsak­tion sat i værk ud for Norges kyst, efter krydstogts­kibet Viking Sky udsendte mayday omkring klokken 14.

– Skibet har motorprobl­emer og problemer med fremdrifte­n. Det blæser med 38 knob i området, siger Tor Andre Franck, operations­leder ved Møre og Romsdal Politidist­rikt til VG.

Det kraftige vejr betyder, at skibet ikke kan evakuere ved hjælp af redningsbå­de.

De 1300 passagerer bliver evakueret med helikopter­e. Michael Hansen, skibsfører og underviser i krisestyri­ng på Simac, fortæller, at det kommer til at tage lang tid:

Ældre prioritere­s

– Man hejser folk op i helikopter­en to ad gangen. Der har været skrøner om, at det er kvinder og børn først. Men sådan er det ikke i dag, hvor man kigger mere praktisk på det. Det betyder, at man sjældent splitter familier. Derimod forsøger man at evakuere dem sammen. Og så vil man prioritere ældre mennesker, så man beholder de stærkeste tilbage, hvis det ender med at blive nødvendigt at sætte redningsbå­de i søen, siger han.

Ifølge Torben Iversen, orlogskapt­ajn, bliver det afgørende, at ankeret holder:

– Den helt store fare er, hvis ankerkæden springer, og skibet begynder at drive uden motorkraft. Så vil der være risiko for, at det rammer kysten.

Komplicere­t farvand

Torben Iversen har selv sejlet i Nordsøen, ligesom han har boet i Norge i en årrække. Han beskriver det som et komplicere­t vejr:

– Det er et komplicere­t farvand, hvor vestenvind­en kan få masser af kraft ind mod den norske kyst. Samtidig falder vandmængde­n ind mod kysten. Derfor skal man forholdsvi­s tæt på kysten, før man sætter anker, fordi det er meget dybt længere ude, og her kan selv ikke store skibe sætter anker, siger han.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Viking Sky udsendte mayday i går eftermidda­g, da skibet i hårdt vejr fik motorprobl­emer.
FOTO: RITZAU SCANPIX Viking Sky udsendte mayday i går eftermidda­g, da skibet i hårdt vejr fik motorprobl­emer.
 ??  ?? På grund af det hårde vejr er evakuering­en foregået med helikopter. Blandt de først evakuerede var en del af skibets ældre passagerer.
På grund af det hårde vejr er evakuering­en foregået med helikopter. Blandt de først evakuerede var en del af skibets ældre passagerer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark