Ekstra Bladet

Fjender som voksne

Pernille Vermund og Sherin Khankan trak nazikortet om hinanden

- HELLE KASTHOLM HANSEN hka@ eb.dk

To småpiger boede dør om dør i parcelhusk­varteret i Kastrup. De var slyngvenin­der og meget tætte. Både Pernille og Ann Christines mor tog solbad i haverne i deres bikinier, og alt var lutter forstadsid­yl både i skolen og hjemme.

I dag står de to tidligere veninder i hver sin lejr. Pernille Vermund som frontfigur for Nye Borgerlige, og Sherin Khankan, som Ann Christine nu er blevet til, som imam og fortaler for et mere moderne islam.

DR2 sender i aften en konfrontat­ion imellem de to frontkvind­er, som mødes for første gang siden barndommen. Programser­iens titel er ’ Abdel mellem fjender’, Abdel Aziz Mahmoud er vært.

Det er ubegribeli­gt, at Ann eller Sherin, der er vokset op som dansker i fuldstændi­g frihed, kan vælge at gå ind i mørket på den måde Pernille Vermund

Og som værten siger i teaseren: ’ Få minutter efter sød snak om barndommen, trækker de begge trækker nazikortet’.

Gået ind i mørket

– For mig var det mentalt hårdt at møde Ann eller Sherin, som hun nu hedder. Vi står politisk hver sit sted, og fik måske udtrykt os lidt hårdt af samme grund. Da Abdel spurgte, om der slet ikke var noget ved islam, jeg kunne lide, lavede jeg sammenlign­ing med nazisme, men jeg kunne lige så godt have sagt

Antiislami­sk retorik og propaganda er blevet vor tids antisemiti­sme, og det er naturligvi­s sorgfyldt at se min barndomsve­ninde som fortaler for det Sherin Khankan

kommunisme eller andet totalitært, for det er ubegribeli­gt for mig, at Ann eller Sherin, der er vokset op som dansker i fuldstændi­g frihed, kan vælge at gå ind i mørket på den måde, hun har gjort, siger Pernille Vermund.

Nye Borgerlige­s frontkvind­e siger, at hun fortsat vil huske deres fælles lykkelige barndom, og at den periode står for hende i et gyldent og dejligt lys.

– Hvis vi havde mødt hinanden uden at vide, hvad vi hver især står for i dag, tror jeg sagtens, at vi kunne væ-

re venner, men som det er nu, tror jeg ikke, at vi nogensinde vil kunne forliges igen. F. eks. bliver jeg i udsendelse­n utrolig ulykkelig, da jeg hører hende holde et oplæg om islam. Hun har bevæget sig fra en opvækst med en finsk mor og en syrisk og meget vestligt indstillet far og ind i en muslimsk verden, hvor hun er nødt til at kæmpe for de rettighede­r, hun faktisk er født med. Det gør mig ondt.

Smertefuld­t

Også Sherin Khankan mindes barndommen med Pernille med glæde, men hun understreg­er, at mødet med den gamle veninde var meget ambivalent på grund af den politik, Vermund i dag er fortaler for. ’ Smertefuld­t’ kalder hun det.

– Når jeg sammenlign­er den yderliggåe­nde højreradik­ale bølge med nynazismen, skyldes det generalise­ringen og dæmoniseri­ngen af islam. Antiislami­sk retorik og propaganda er blevet vor tids antisemiti­sme, fordi den dehumanise­rer muslimer, og det er naturligvi­s sorgfyldt at se min barndomsve­ninde som fortaler for det. Når jeg gik med til at mødes med hende, var det med et ønske om at forstå både det medmennesk­elige, vi har til fælles, og det som skiller os ad.

Fjendebill­eder kan kun opløses i mødet ansigt til ansigt, tilføjer hun.

– Det betyder, at vi i samfundet skal gå i dialog med hinanden – også dem vi anser for ekstreme. og som vi er bange for. På den måde kan vi forsøge at skabe en forståelse for hinanden, fastslår Sherin Khankan.

 ?? FOTO: DR ?? Tungen lige i munden Det er ikke hverken gensynets glæde eller venindekær­lighed, der lyser ud af Sherin Khankans og Pernille Vermunds kropssprog, mens Abdel Aziz Mahmoud forsøger at holde tungen lige i munden.
FOTO: DR Tungen lige i munden Det er ikke hverken gensynets glæde eller venindekær­lighed, der lyser ud af Sherin Khankans og Pernille Vermunds kropssprog, mens Abdel Aziz Mahmoud forsøger at holde tungen lige i munden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark