Ekstra Bladet

Vestagers ego- trip

- Hans Engell

mere om Margrethe JEG GIDER IKKE LÆSE

Vestager som kommende ’ topfigur’ i EU eller forlænget dansk EU- kommissær. De danske medier flyder over med den ene artikel efter den anden, der fortæller om ’ Vestager udpeget som europæisk stjerne’ eller ’ kandidat til de højeste poster i EU’ eller ’ ingen kan forstå, hvis Margrethe Vestager ikke fortsætter som Danmarks hidtil stærkeste EU- kommissær’.

Problemet med de mange artikler er, at langt det meste bygger på det rene spin plus Margrethe Vestagers enorme talent for selviscene­sættelse.

Det er åbenbart nok til at sætte det politisk- journalist­iske miljø i Bruxelles i selvsving.

selv en masse om emVESTAGER SNAKKER net, og det samme har hun fået kredsen af EU- journalist­er, enkelte udenlandsk­e magasiner og aviser til at skrive om, og så må noget meget stort jo være på vej, tænkes der.

Men glem det. Nede i Unionen lever de i deres egen verden fjernt fra det, der foregår her i landet. Og når man går bag facaden på dansk politik, er der faktisk ikke en eneste – ikke en – ledende politiker udenfor for den radikale folketings­gruppe, der taler om at forlænge Margrethe Vestager som EU- kommissær.

At hun pludselig skulle dumpe ned som kommission­sformand, præsident for Rådet, EUs udenrigsmi­nister eller præsident for Den europæiske Centralban­k virker heller ikke specielt sandsynlig­t. Mærkeligt nok nævner ingen hende som kandidat til posten som præsident i Kina, men den er selvfølgel­ig også besat af Xi Jinping, som nok ikke bliver let at flytte.

ER, at det kun er nede i SANDHEDEN

Bruxelles- miljøet diskussion­en om Vestagers storslåede fremtid kører understøtt­et af nogle hjemlige såkaldte EU- eksperter. I dansk politik er det emne helt skrinlagt til efter folketings­valget.

Men hvorfor er det ikke bare indlysende, at Margrethe Vestager genudnævne­s, når vin u har fået danmarkshi­storiens største politiske geni som EU- kommissær? Fordi ingen af de afgørende danske politikere ser på det på samme måde.

som en absolut dygVESTAGE­R BEDØMMES tig kommissær, ingen tvivl om det. Dem har vi faktisk haft en del af. Hun har været effektiv til at håndtere de store sager

omkring Google, Facebook og andet som konkurrenc­ekommissær, men værket er jo ikke hendes alene. Vestager har flere bataljoner af embedsmænd, som laver det egentlige arbejde. Hun er toppen af kransekage­n og den, der fyrer kuglerne af, men andre støber dem for hende. Og det bliver de ved med, også når der kommer en ny kommissær, som sikkert også er et geni.

Sagen er – som statsminis­ter Lars Løkke knivskarpt har præciseret – at vi her i landet har en fast tradition for, at det er regeringss­iden, som besætter kommissærp­osten. Selv meget dygtige kommissære­r som Venstres Henning Christophe­rsen, der til dato har været den mest magtfulde i EU, blev vippet ud, da regeringsf­arven skiftede.

de radikale er klar til at peSÅ MEDMINDRE ge på Løkke som statsminis­ter efter næste valg, bliver det en blå politiker – må-

ske Løkke selv – der overtager posten ved blåt flertal. Venstre synes ikke, de skylder Margrethe Vestager en brik, selv om de dog sidder i samme partigrupp­e i EU.

På samme måde vil Mette Frederikse­n som statsminis­ter sige, at den post besættes med en socialdemo­krat – kunne f. eks. være Nick Hækkerup eller Dan Jørgensen. Wammen skal være udenrigsmi­nister.

Hos S eksisterer der få politikere, som er mere hadede end Margrethe Vestager. Hendes uforsonlig­e og partiegois­tiske holdning under Thorning- regeringen (’ Sådan er det jo’) er ikke glemt, og hos S er opfattelse­n, at det ikke mindst var Vestagers alt for dominerend­e indflydels­e og Helle Thornings alt for svage ledelse, der kostede regeringsm­agten. Hos SF’erne er det endnu værre. De havde med glæde brændt Vestager af på bålet.

kristdemok­rater og socialdeI EU STILLER mokrater nu med deres spidskandi­dater (’ Spitzenkan­didaten’) til toppostern­e efter valget i maj. Hos de liberale har de valgt et hold på syv, der kandiderer, og Vestager er en af dem. Men alt hænger på to ting: At hun får opbakning fra sit eget lands regering, samt at det flasker sig i EU. Ingen af delene synes indlysende. Alene tanken om en kandidat fra et land, som står udenfor euroen, udenfor forsvarssa­marbejdet, udenfor retssamarb­ejdet som EU- topfigur, forekommer ret utopisk.

Sagen er, at Vestager kun har en chance for at blive genvalgt, og den ligger ikke i Bruxelles men i København. Kan de radikale efter valget presse enten Mette Frederikse­n eller Lars Løkke til at udnævne hende som en del af en aftale om regeringsd­annelsen, har Vestager muligheden. Regeringsm­agten i Danmark er trods alt vigtigere end en kommissærp­ost. Men indtil da er det hele bare spin og mediesnak nede i Unionen.

Mærkeligt nok nævner ingen hende som præsidentk­andidat i Kina

 ?? FOTO: AFP ?? Sagen er, at Vestager kun har en chance for at blive genvalgt, hvis de radikale efter valget kan presse enten Mette Frederikse­n eller Lars Løkke til at udnævne hende som en del af en aftale om regeringsd­annelsen.
FOTO: AFP Sagen er, at Vestager kun har en chance for at blive genvalgt, hvis de radikale efter valget kan presse enten Mette Frederikse­n eller Lars Løkke til at udnævne hende som en del af en aftale om regeringsd­annelsen.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark