Ekstra Bladet

KRÆVER AT MIN SØN LEVER AF SIN BØRNEOPSPA­RING

- FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM

Hej Puk

Min søn er sprunget fra et uddannelse­sforløb og vil begynde på et andet. Han er nødt til at vente, til der er ny optagelse på uddannelse­n, og har søgt kommunen om kontanthjæ­lp i perioden, men det er blevet afvist.

Afvisninge­n skyldes, at han har en forældrebe­talt børneopspa­ring, som kommunen mener, han skal bruge, før de vil yde kontanthjæ­lp.

Opsparinge­n var tænkt som et tilskud til etablering i egen bolig, men det bliver svært, hvis pengene skal bruges til husleje og andre nødvendige udgifter nu.

Hvordan er han stillet i denne situation? Kan man undgå, at de opsparede midler bruges, inden han påbegynder ny uddannelse?

Jeg har foreslået ham, at jeg kan låne hans opsparing, men det vil nok se underligt ud i kommunens øjne.

Med mange hilsner og på forhånd tak.

Hej med dig

Jeg har flere gange haft dette spørgsmål i Den Sociale Brevkasse – jo nok fordi rigtig mange bliver overrasked­e over, hvad kommunen egentlig må modregne, når borgere søger om hjælp.

En principafg­ørelse fra Ankestyrel­sen siger helt klart og tydeligt, at børneopspa­ring er at betragte som formue. Kommunen kan derfor – i henhold til lov om aktiv socialpoli­tik paragraf 14 – betragte børneopspa­ring som en reel formue.

Reglen siger, at kommunen kan modregne al formue, der overstiger et beløb på 10.000 kroner, hvilket er grænsebelø­bet for enlige.

Du skal huske, at din søn har oplysnings­pligt, og at det kan være strafbart at undlade at oplyse væsentlige ændringer i sine økonomiske forhold, når man modtager offentlige ydelser.

Det vil sige, at han har pligt til at oplyse kommunen om sin formue, når han modtager hjælp. Kommunen vil dog altid bede om bankudskri­fter for at sikre sig, at der netop ikke er formue, inden de træffer afgørelse om berettigel­sen til hjælp.

Jeg ved, at flere i din søns situation fravælger at modtage offentlige ydelser i en periode, indtil de har fundet ud af at ’ investere’ opsparinge­n under vejs – altså at ommøblere den.

Du er selv inde på den løsning. Og nogle gør det, men som du selv skriver, så vil det virke alt for åbenlyst, hvis I gjorde det med det samme.

Derfor venter nogle et stykke tid med at ansøge om ydelse. Jeg skal ikke gøre mig klog på, om det er moralsk korrekt – og jeg vil ikke rådgive nogen til at gøre det.

Generelt syntes jeg, at det er barskt, at man skal leve af sin børneopspa­ring. Jeg mener, at den skulle fritages for modregning, da det jo ofte er en opsparing, der er indbetalt igennem hele barnets liv, og som skulle være ’starthjælp’, som du også selv beskriver.

Idéen om, at kontanthjæ­lp/ uddannelse­shjælp er det nederste økonomiske sikkerheds­net, er barsk i nogle henseender, og der tages ikke individuel­le hensyn. Men selve grundtanke­n om, at man skal opbruge formue, før man kan få sikkerheds­nettets laveste ydelse, giver på sin vis også god mening.

Men jeg kan godt forstå, at mange undrer sig over, at børneopspa­ringer ikke er fritaget fra formueregl­en.

Med venlig hilsen Puk

Reglen siger, at kommunen kan modregne al formue, der overstiger et beløb på 10.000 kroner, hvilket er grænsebelø­bet for enlige

 ??  ?? Selvom børneopspa­ring egentlig er tænkt som en hjælp fra forældrene til den unge, så han eller hun kan etablere sig, når den tid kommer, så skal den altså bruges, før det offentlige træder til med økonomisk bistand. Der må højst stå 10.000 kroner på opsparinge­n, fortæller Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.
Selvom børneopspa­ring egentlig er tænkt som en hjælp fra forældrene til den unge, så han eller hun kan etablere sig, når den tid kommer, så skal den altså bruges, før det offentlige træder til med økonomisk bistand. Der må højst stå 10.000 kroner på opsparinge­n, fortæller Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark