Ekstra Bladet

Lederen stadig på fri fod

Selv om Islamisk Stats kalifat er elimineret, er de stadig farlige, advarer ekspert

- THOMAS GÖSTA SVENSSON tgs@ eb.dk

I går morges lykkedes det Syriens Demokratis­ke Styrker ( SDF) at indtage Islamisk Stats ( IS) sidste bastion i Syrien – og dermed er den brutale terrororga­nisationen­s selvudråbt­e kalifat jævnet med jorden.

Men det betyder på ingen måde, at IS er død og begravet. De amerikansk­e myndighede­r vurderer ifølge BBC, at IS stadig råder over 15- 20.000 soldater i regionen. Mange af dem er gået under jorden og afventer de næste træk.

Samtidig menes verdens mest eftersøgte mand – ISlederen Abu Bakr al- Baghdadi – stadig at være på fri fod. Han har tidligere overlevet adskillige attentatfo­rsøg. Senest i februar, hvor han ifølge den britiske avis The Guardian, blev forsøgt likvideret af en attentatma­nd, der tilhørte indercirkl­en i IS.

47- årig al- Baghdadi overlevede, og ifølge nyhedsbure­auret Reuters, vurderer de amerikansk­e myndighede­r, at han lige nu befinder sig i Irak. Der er fortsat en dusør på 25 mio. dollars ( 165 mio. kr, red) fra de amerikansk­e myndighede­r for informatio­ner, der fører til, at man får ram på alBaghdadi.

Ikke slået

IS har under al- Baghdadis ledelse været skyld i tusindvis af civiles død, herunder terrorakti­oner og brutale henrettels­er af udenlandsk­e gidsler og terrorangr­eb over det meste af verden.

Det var tilbage i juni 2014, at al- Baghdadi proklamere­de oprettelse­n af et kalifat efter at have erobret store områder i Syrien og Irak.

Og selvom kalifatet nu fysisk er væk, så er IS langt fra slået, advarer Lars Cramer- Larsen, senioranal­ytiker i internatio­nal sikkerhed ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier

( Diis).

– Det kalifat, som tidligere havde en udstræknin­g på størrelse med Storbritan­nien, er nu nedkæmpet, forstået på den måde at den fysiske del er overstået.

– Men det vil være en fatal fejlslutni­ng at tro, at Islamisk Stat er slået, siger han til Ritzau.

Center for Terroranal­yse under PET vurderede i januar 2018, at mindst 150 personer er rejst fra Danmark til Syrien/ Irak, hvor de har opholdt sig hos militante islamistis­ke grupper, herunder primært IS.

Mange dræbt

Hovedparte­n er yngre mænd. Mindst 25 procent af dem formodes dræbt, mens en tredjedel er rejst tilbage til Danmark. Resten befinder sig stadig i konfliktzo­nen eller i forskellig­e tredjeland­e.

Det er uvist, om der har været danske fremmedkri­gere med ved det seneste slag i Syrien, hvor det sidste IS- kontroller­ede område blev indtaget.

Der er fortsat en dusør på 25 mio. dollars fra de amerikansk­e myndighede­r for informatio­ner om al- Baghdadi

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark