Ekstra Bladet

HAN VAR SÅ STÆRK. SÅ STÆRK

NATURTALEN­T: Under sprint- træningen behøvede han end ikke at komme op i gear, fortæller Morten Olsen, der fik øjnene op for Uche ved Africa Cup of Nations 1990

-

Det var den tidligere danske landstræne­r Morten Olsen, der fik Uche til Brøndby. Og han indrømmer, at det faktisk slet ikke var Uche, han i første omgang havde kastet sin kærlighed på.

I stedet var det Friday Elahor, der som offensiv diamant funklede så meget i Olsens øjne, at han ville have ham til Danmark.

Men samtidigt fik han øje på Uche, der endte med at blive den mest succesfuld­e af de to spillere.

– Jeg kan huske, at jeg fik et tip fra en tidligere holdkammer­at i Cercle Brugge om, at jeg skulle holde øje med de her to spillere. Og når han sagde det, vidste jeg, der var grund til at lytte, fortæller Morten Olsen.

Imponerend­e fart

– Vi så Uche og Friday ved Africa Cup of Nations i 1990, og jeg må indrømme, at det først var Friday, der sprang i øjnene. Han var teknisk stærk og havde flair, men vi så også, at Uche var en hurtig og god duelspille­r.

– Og jeg skal love for, at han ikke engang var kommet ind ad døren, før han imponerede. Under sprinttræn­ingen behøvede han end ikke at komme op i gear. Han var så stærk. SÅ stærk, fastslår han.

– På det område var han et naturtalen­t. Det viste han også med sin flotte karriere, siger Morten Olsen.

Brøndby- jobbet var Olsens første i, hvad der skulle vise sig at blive en lang trænerkarr­iere, der tog ham forbi FC Køln, Ajax og det danske landshold.

En helt anden tid

Og udfordring­en med det kultursamm­enstød, som de to nigerianer­ne bragte, blev guld værd i erfaring for Morten Olsen viderehen, fortæller han.

– Han og Friday kom fra helt andre kår, og det var en helt anden tid end i dag. Dengang kom der ikke mange afrikanere til Europa. Så både vi og de skulle vænne sig til noget helt nyt.

– De boede alene, og Brøndby hjalp dem så godt, de kunne. Men vi havde mange spøjse oplevelser hen ad vejen, griner Olsen og husker tilbage:

– De boede jo ikke engang fem minutter fra stadion. Men hvis det bare regnede en lille smule, så kom de til træning i en taxa. De kunne bare gå få hundrede meter med en paraply over hovedet, men nej. Det kunne vi ikke lade være med at grine ad.

Da Brøndby røg ud til Roma i den skæbnesvan­gre UEFA Cup- semifinale i 1991, hvor Brøndby missede finalen to minutter før tid, var det uden Uche i returopgør­et i Rom.

Han var udeladt fra truppen, efter han kom for sent tilbage fra en landskamp.

– Det var en bet for os at undvære ham. Når de spillede landskamp, havde forbundet sjovt nok altid taget passet fra dem. De kom med så mange dårlige undskyldni­nger …

– Nogle gange var man ved at gå ud af sit gode skind. Men de kom som sagt fra en helt anden verden, så det måtte man rumme, griner Morten Olsen.

 ??  ?? Enestående Uche Okechukwu får en tur på massagebæn­ken og en snak med træner Morten Olsen efter Europa Cup- kampen mod Dynamo Kiev i november 1991. Brøndby tabte 1- 0, men det nigeriansk­e muskelbund­t imponerede med sin hurtighed og styrke.
Enestående Uche Okechukwu får en tur på massagebæn­ken og en snak med træner Morten Olsen efter Europa Cup- kampen mod Dynamo Kiev i november 1991. Brøndby tabte 1- 0, men det nigeriansk­e muskelbund­t imponerede med sin hurtighed og styrke.
 ?? FOTO: JØRGEN SPERLING ?? Både Uche og hans landsmand Friday Elahor ( th.) blev hentet til Brøndby IF i 1990.
FOTO: JØRGEN SPERLING Både Uche og hans landsmand Friday Elahor ( th.) blev hentet til Brøndby IF i 1990.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark