Ekstra Bladet

EN BOMBE UNDER SYSTEMET

Den tyske politiefte­rforskning Operation Aderlass har afsløret flere bloddopere og rejst fornyet tvivl om det højt besungne biologiske pas

- BRIAN ASKVIG ask@ eb.dk

Det blev kaldt en revolution i kampen mod doping, og det biologiske pas vandt snart ry for at være den endelige løsning på det åbenlyst omfattende dopingprob­lem i cykelsport­en, da det blev indført i 2008.

For tre uger siden rullede så en ni sekunder lang video over millioner af skærme verden over og gav indtryk af, at det biologiske pas slet ikke virker.

Videoen viste skiløberen Max Hauke blive taget på fersk gerning, da han bloddopede sig midt under VM i Østrig i slutningen af februar.

Hauke var underlagt det biologiske pas, men det var ikke umiddelbar­t antidoping­myndighede­rne, der fældede ham. Det var politiet.

Det samme gjaldt for cykelrytte­ren Stefan Denifl, skiløberen Dominik Baldauf og skiløbere fra Kasakhstan og Estland. Blandt mange andre.

Ingen garantier

21 atleter fra otte nationer er indtil videre involveret i dopingskan­dalen, oplyste statsadvok­aten i München i onsdags.

Efterforsk­ningen, som bærer navnet Operation Aderlass, er blot en af mange bloddoping­skandaler i de senere år, men denne guidede tur på sportens

skyggeside truer med helt at underminer­e tilliden til antidoping­systemet.

– Det mest irriterend­e for antidoping­myndighede­rne i hele denne sag er, at den afslører, hvad der helst skulle have været holdt hemmeligt, nemlig at det biologiske pas ikke er en garanti mod bloddoping, siger Verner Møller.

Han er professor i idræt på Aarhus Universite­t og forfatter til flere bøger om doping, senest ’ The AntiDoping Crisis in Sport’.

– Det biologiske pas er blevet solgt som det store gennembrud i kampen mod bloddoping, og det viser sig, at det er en sandhed med modifikati­oner, fastslår han.

Verner Møller anerkender, at det biologiske pas kan forhindre ’vild og overdreven’ bloddoping. Passet lægger en dæmper på udfoldelse­rne, idet bloddoping i fuld skala, som det skete før passet blev indført, straks ville få alle alarmknapp­er til at blinke.

– Man har indskrænke­t spilleplad­en, men man har ikke elimineret spillet. Det spilles stadig, siger Verner Møller med tanke på, at det biologiske pas øjensynlig­t ikke kan afsløre bloddoping i såkaldte mikrodoser.

Systemet bedrager

Operation Aderlass ( operation åreladning) er et eksempel på, at dopede atleter snarere skal tage sig i agt for politi og whistleblo­were end for dopingkont­rollanter, mener Michael Rasmussen, som har erkendt bloddoping i sin tid som profession­el cykelrytte­r.

Han mener, at systemet, der skal afsløre snydere, selv bedrager hele verden ved at opretholde en illusion om, at man med det biologiske pas har fået skovlen under dopingsynd­erne.

– Det biologiske pas kan have en præventiv virkning, men man kan få den tanke, at det vigtigste mål er at holde forretning­en kørende, siger Michael Rasmussen.

– Forestilli­ngen om, at det biologiske pas kan vinde kampen mod doping, øger sportens troværdigh­ed og tiltrækker sponsorer. Problemet er bare, at passet ikke virker, og at man fører folk bag lyset, konstatere­r han.

Dokumenter­et effekt

I Anti- Doping Danmark understreg­er videnskabe­lig seniorkons­ulent Jakob Mørkeberg, at hverken Møller eller Rasmussen er eksperter i det biologiske pas, og han afviser pure deres kritik.

– Det biologiske pas virker. Det har fanget dopingbrug­ere, som ikke ville være fanget på anden vis, siger Jakob Mørkeberg.

– Før, det blev indført i cykelsport­en, lå andelen af mistænkeli­ge dopingprøv­er på ti procent. Efter indførelse­n faldt andelen til tre procent.

– Vi siger ikke, at systemet er uforbederl­igt. Vi prøver hele tiden på at gøre det bedre, men at sige, at det ikke virker, er simpelt hen forkert. Det har en dokumenter­et effekt, fastslår Mørkeberg.

Den afslører, hvad der helst skulle have været holdt hemmeligt, nemlig at det biologiske pas ikke er en garanti

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Taget på fersk gerning Den østrigske skiløber Max Hauke blev pågrebet med en kanyle i armen midt under en blodtransf­usion og optaget på en politivide­o, som blev lækket til pressen under VM i Østrig.
FOTO: RITZAU SCANPIX Taget på fersk gerning Den østrigske skiløber Max Hauke blev pågrebet med en kanyle i armen midt under en blodtransf­usion og optaget på en politivide­o, som blev lækket til pressen under VM i Østrig.
 ?? FOTO: GEORG HOCHMUTH/AFP ?? 24. februar var Max Hauke godt på vej gennem kvalen til mændenes holdsprint ved VM i Østrig. Tre dage senere blev han anholdt.
FOTO: GEORG HOCHMUTH/AFP 24. februar var Max Hauke godt på vej gennem kvalen til mændenes holdsprint ved VM i Østrig. Tre dage senere blev han anholdt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark