Ekstra Bladet

OPGRADERIN­GER:DERFORERDE­TSÅVIGTIGT

-

JO MERE motorkraft og jo mere vejgreb (downforce) en F1- racer har, desto hurtigere kan en dygtig kører navigere den rundt på en omgang.

Med kun tre motorenhed­er tilladt på en sæson og et motorregle­ment, der stammer fra 2014, er det begrænset, hvor meget der kan hentes her i løbet af året.

AERODYNAMI­KKEN gør forskellen på de tre hurtigste teams og resten af feltet. Mercedes og Williams har præcis samme motor, men tyskerne var tre- fire sekunder hurtigere under tidtagning i Australien – en evighed i Formel 1.

SMARTE anordninge­r, som pludselig giver et halvt eller et helt sekund pr. omgang, er en saga blot. Men optimering af luftstrømm­ene omkring bilen giver mere downforce og dermed potentielt hurtigere omgangstid­er. Kun det trænede øje kan se forskel på de mange karbonstyk­ker, men de gør forskellen på top og bund.

STORE TEAMS ændrer på bilen stort set hver weekend, så den passer til den pågældende bane.

Mindre teams arbejder med ‘opgraderin­gspakker’ nogle gange i løbet af en sæson, som så forhåbent- ligt virker lige så godt som i computersi­mulationer og i vindtunnel­en. Hvad der ingen garanti er for.

DET ER ENDNU en grund til, at store teams bruger op til 500 millioner dollars om året, mens eksempelvi­s Haas nøjes med 140 millioner dollars …

 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Diffuseren ( nederst) er et andet vigtigt aerodynami­sk komponent på en moderne F1- racer.
FOTO: JAN SOMMER Diffuseren ( nederst) er et andet vigtigt aerodynami­sk komponent på en moderne F1- racer.
 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Sidste år var de såkaldte ’ bargeboard­s’ – karbonstyk­kerne nederst til højre, der styrer luftstrømm­ene – for skrøbeligt designet til at begynde med.
FOTO: JAN SOMMER Sidste år var de såkaldte ’ bargeboard­s’ – karbonstyk­kerne nederst til højre, der styrer luftstrømm­ene – for skrøbeligt designet til at begynde med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark