Ekstra Bladet

Niels Lundén tog sit ansvar alvorligt

-

Vi har alle indberetni­ngspligt her i landet. Hvis du ser et barn få tæsk af sine forældre, eller du mistænker en gæst på det hotel, hvor du arbejder, for at hive børn med op på værelset, så bør du indberette eller anmelde det.

I det offentlige system ser man gang på gang, hvordan fagpersone­r vælger at ignorere eller lukke øjnene for vold, misbrug og vanrøgt – for det er jo ikke helt nemt at anmelde en person for pædofili eller systematis­k vold, hvis man ikke er helt sikker i sin sag. Man vil ikke ulejlige politiet – og man vil ikke skabe røre i en familie.

Niels Lundén, der er overlæge på Nykøbing Falster Sygehus, turde. Med kvalme og angst for, hvad han kunne sætte i gang, turde han anmelde sin kol- lega sygeplejer­sken Christina Aistrup Hansen for mistanke om drab på flere patienter på sygehuset.

Efter en af de mest hekti- ske nattevagte­r nogensinde var tre patienter døde i løbet af de seneste 12 timer. En fjerde havde været tæt på, men var blevet genoplivet.

– Jeg følte mig ret sikker, men samtidig tænkte jeg ’ tænk nu, hvis vi tager fejl’. Jeg kunne godt se, at det var en sindssyg historie, fortalte Niels Lundén i ’ Go’ morgen Danmark’.

Og det tænker de fleste nok: Hvad nu hvis jeg tager fejl.

Men som fagperson skal man fandeme reagere! Hvis lærere og socialrådg­ivere havde taget deres ansvar og mistanke alvorligt, kunne Tønder-pigerne være blevet reddet langt før. Brøndersle­v-familien være splittet langt før.

Vi kender slutningen på sygehussag­en. Christina Aistrup Hansen blev 18. maj 2017 idømt 12 års fængsel for at have forsøgt at slå fire patienter ihjel med morfin og stesolid.

Fordi Niels Lundén turde at tage ansvar!

Hvis lærere og socialrådg­ivere havde taget deres ansvar og mistanke alvorligt, kunne Tønder- pigerne være blevet reddet langt før

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Niels Lundén, overlæge på Nykøbing Falster Sygehus, reagerede på sin mistanke om kollegaen sygeplejer­ske Christina Aistrup Hansens mulige drab på flere patienter. Her er Lundén på vej i retten for at vidne i sagen.
FOTO: PER RASMUSSEN Niels Lundén, overlæge på Nykøbing Falster Sygehus, reagerede på sin mistanke om kollegaen sygeplejer­ske Christina Aistrup Hansens mulige drab på flere patienter. Her er Lundén på vej i retten for at vidne i sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark