Ekstra Bladet

Begik han de perfekte drab

En mand er sigtet for at have begået, hvad der kunne være de perfekte drab. Kurt Kragh mener, systemet har gjort opklaringe­n svær for politiet

-

Hej Kurt

Kan den unge mand, der nu er sigtet for at have myrdet tre ældre mennesker, have begået de perfekte drab, eller er det politiet og lægerne, der har sovet i timen? Med venlig hilsen

Lisbeth Larsen, Dragør

Kære Lisbeth

Jeg går ud fra, du tænker på den 26- årige mand, der sidste uge blev sigtet og varetægtsf­ængslet for drab på tre ældre personer i København. Drabene er begået inden for de sidste par måneder, og kun fordi en person undrede sig over de mange dødsfald i bebyggelse­n og kontaktede politiet, kom der gang i efterforsk­ningen.

Men ja, hvordan kan det lade sig gøre, at tre personer – måske flere – er blevet dræbt, uden at politi, læger eller retsmedici­nere har opdaget det? Svaret skal findes i den måde, man visiterer dødsfald på.

I Danmark dør der årligt cirka 52.000 mennesker. Størstepar­ten dør af naturlige årsager, og da gennemsnit­slevealder­en ligger på omkring de 80 år, er det helt forståelig­t, at lægen meget hurtigt konkludere­r, at dødsårsage­n for et ældre menneske er et hjerteanfa­ld, en blodprop eller lignende aldersbeti­ngede årsager og alene på denne baggrund skriver en dødsattest.

Brug for erfaring

Men en læge er ikke efterforsk­er eller uddannet i retsmedici­n, og derfor vil han sjældent være i stand til at vurdere, hvorvidt der ligger en kriminel handling bag dødsfaldet – og slet ikke hvis det er sket ved, at gerningsma­nden har spærret luftvejene ved for eksempel at presse en pude mod ansigtet på et svageligt, ældre menneske, der ikke kan gøre modstand. Her vil der nemlig sjældent være ydre og synlige tegn på liget.

Naturligvi­s kan man ikke tilkalde politiet og Retsmedici­nsk Institut, hver gang en person dør, men man kunne måske stramme lidt op på de regler, som allerede eksisterer.

For eksempel skal lægen altid tilkalde politiet, når nogen findes død, uden at der har været nogen til stede, da døden indtrådte. Så når en hjemmehjæl­per eller et familiemed­lem finder en person død på bopælen, skal politiet altid tilkaldes, og en erfaren efterforsk­er skal vurdere, om der er mistænkeli­ge omstændigh­eder ved dødsfaldet. I så fald vil der blive foretaget et retslægeli­gt ligsyn, hvor en retsmedici­ner eller en embedslæge undersøger liget. På denne baggrund beslutter politiet, hvorvidt der skal obduceres.

Dyr beslutning

Desværre er det ikke altid en erfaren efterforsk­er, der vurderer, inden man beslutter, og da en obduktion efter de nye regler belaster politiets budget med cirka 50.000 kroner, kan man frygte, at det påvirker beslutning­en. Det bør naturligvi­s ændres, ligesom man fremover bør lade en retsmedici­ner træffe den endelige beslutning om, hvorvidt der skal obduceres.

Med venlig hilsen Kurt

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Kun fordi en person undrede sig over de mange dødsfald i bebyggelse­n og kontaktede politiet, kom der gang i efterforsk­ningen på Vangehusve­j på Østerbro i København.
FOTO: MOGENS FLINDT Kun fordi en person undrede sig over de mange dødsfald i bebyggelse­n og kontaktede politiet, kom der gang i efterforsk­ningen på Vangehusve­j på Østerbro i København.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark