Ekstra Bladet

Til kamp mod natursvine­ri

Børn tager førertrøje­n på i en ugelang, landsdække­nde affalds- og skodjagt, som i går blev sat i gang i Botanisk Have i Aarhus

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Man må konstatere, at min egen generation og generation­er før den ikke er dygtige nok til at ramme skraldespa­nden Miljøminis­ter Jakob Ellemann-Jensen

Danskerne har i stigende grad fået nok af brug og smid- væk kulturen, og det kunne ses massevis af steder i går, da snesevis af skoler og daginstitu­tioner i hele landet tog sagen i egen hånd med at indsamle affald og cigaretsko­dder i naturen.

Tusindvis af især børn og unge smøgede i overført betydning ærmerne op og gik på jagt efter dåser, plastik, konserves og de op mod ni millioner cigaretsko­dder, der ifølge en undersøgel­se fra organisati­onen Hold Danmark Rent er det antal, som danskerne dagligt smider fra sig på gaderne og i naturen.

– Vi tæller i forvejen dåser i kilo, så i år udvider vi optællinge­n til også at omfatte cigaretsko­dder. De ni millioner er nemlig kun et skøn ud fra en flere år gammel undersøgel­se, og vi tror på, at hvis vi kan servere et konkret, præcist antal, så vil det forhåbentl­ig være med til at skabe en holdningsæ­ndring blandt de mange mennesker, som dagligt smider cigaretter fra sig i naturen, siger An- ders Vogel fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng til Ekstra Bladet.

Han har været projektled­er for affaldsind­samlingen de seneste par år, og på den forholdsvi­s korte tid har han allerede kunnet mærke en holdningsæ­ndring i form af større bevidsthed og mange lokale initiative­r med skraldeban­der og skraldelau­g, der året rundt går forrest i indsamling­en af skrald i naturen.

Minister: Vi skal skamme os

Miljøminis­ter Jakob Ellemann- Jensen ( V) og Maria Reumert Gjerding, der er formand for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, satte sammen med aarhusians­ke skolebørn officielt gang i den 14. indsamling i træk siden begyndelse­n i 2006.

Det skete i Botanisk Have nær Aarhus Universite­t, hvor tusindvis af unge bor og færdes dagligt.

– Man må konstatere, at min egen generation og generation­er før den ikke er dygtige nok til at ramme skraldespa­nden.

– Det skal vi i øvrigt skamme os over. Hvis der skal være håb for fremtiden, så er det børnene, vi skal satse på inden for det her område, sagde Jakob Ellemann- Jensen.

Knap 150.000 børn fra skoler og daginstitu­tioner er tilmeldt den rekordstor­e indsamling, som kulminerer på søndag, hvor over 1000 private arrangører samler borgere til lokale affaldsind­samlinger. I fjor blev der samlet 173.000 kilo affald i løbet af ugen. Et tal, som sagtens kan stige i år, vurderer projektled­er Anders Vogel.

– Det er svært at sige noget skråsikker­t om, hvorvidt niveauet for den totale mængde indsamlede skrald er stigende inden for de senere år, fordi der samtidig er kommet flere indsamlere. Men vi kan i hvert fald sige, at vi ikke finder affald i mindre mængder, siger Anders Vogel.

Ekstra Bladet talte i forbindels­e med startskudd­et til indsamling­en med en række tilfældige danskere på spadseretu­r i Botanisk Have i Aarhus. En af dem foreslog ligefrem at gøre det til en borgerplig­t for alle danskere, som er i stand til det, at de mindst én gang om året samler skrald i tre timer.

Tror ikke på tvang

– Jeg tror ikke på, at en fremgangsm­åde med tvang vil skabe en renere natur. Så hellere op mod 200.000 personer, som gør det 100 procent frivilligt, siger Anders Vogel.

Indsamling­ens særlige fokus på cigaretsko­d sker, fordi de er den hyppigste type affald, som findes i naturen.

– Det er jo et problem, fordi fugle kan tro, at det er mad, og derfor komme til at spise det. Og så er der giftige stoffer, som frigives, når skoddene bliver nedbrudt i naturen, hvilket tager fem til ti år, siger Maria Reumert Gjerding, formand for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, til Ritzau.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark