Ekstra Bladet

SÅDAN UNDGÅR DU SKATTESMÆK

Du kan undgå at blive opkrævet restskat hvert forår, hvis du holder din forskudsop­gørelse opdateret

- JESPER RISE BØRJESEN PATRICK THOMAS rise@ eb.dk; pt@ eb.dk

Blev du mødt af et svidende rødt tal, da du tjekkede årsopgørel­sen for sidste år?

Så er der grund til at læse videre om, hvordan du i fremtiden rammer plet med forskudsop­gørelsen, så du fremover får skatten til at gå i nul. For det er trods alt noget sjovere at købe flybillett­er og magaritaer i stedet for hvert forår at skulle betale en mindre formue i restskat.

Fokus på lønindkoms­t

For et par uger siden lukkede Skattestyr­elsen op for de elektronis­ke sluser og inviterede 4,6 millioner danskere indenfor til årets største online- begivenhed, hvor den nyeste årsopgørel­se kan åbnes.

Erfaringer­ne viser, at omkring en fjerdedel af danskerne får et smæk af skattefar.

Sidste år var det lige omkring en million danskere, der måtte til lommerne og indbetale ekstra. I gennemsnit ligger et skattesmæk på omkring 6200 kr. – men det kan naturligvi­s svinge voldsomt både den ene og den anden vej.

– Hvis man har fået et skattesmæk i år og gerne vil undgå det til næste år, så skal man tjekke, om det, der står i forskudsop­gørelsen, er rigtigt. Man skal særligt være opmærksom på sin lønindkoms­t. Nyt job, salg eller køb af bolig, skilsmisse og så videre kan påvirke ens indkomst, og det kan man så ændre løbende på forskudsop­gørelsen, siger Karoline Klaksvig, der er underdirek­tør i Skattestyr­elsen.

– Har du fået et skattesmæk, så kan man få en idé om, hvor det er gået galt ved at sammenlign­e forskudsop­gørelsen og årsopgørel­sen. Så kan man se, hvilke tal der afviger. Virker ikke længere Tidligere var det en udbredt praksis at sætte sin indkomst lidt for højt i forskudsop­gørelsen for at være sikker på ikke at få et skattesmæk.

Men den tankegang holder ikke længere.

– Tjener man under 368.317 kr. i 2019, er det faktisk bedre at sætte lønnen enten præcist eller for lavt for ikke at få et for højt beskæftige­lsesfradra­g. Får man for stort et fradrag, skal man betale tilbage, siger Karoline Klaksvig.

– Tjener man omvendt over 558.043 kr., er det bedst at sætte lønnen for højt for ikke at komme til at betale for lidt i topskat. Ligger man imellem de her beløb, så gør det ingen forskel, om man skriver for meget eller for lidt.

Hun opfordrer samtidig til, at man husker at indtaste de fradrag, man er berettiget til.

– Vi er ikke interesser­ede i, at folk betaler mere, end de skal, siger hun.

Omkring en fjerdedel af danskerne får et smæk af skattefar

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark