Ekstra Bladet

Smart, Britt – alt for smart

-

Britt Bager er flintrende ligeglad med, hvad der oprindelig­t har været hensigten med loven.

stædigt henholde HVOR MEGET KAN MAN sig til formalia, når enhver kan se, at man i bedste fald spiller dum – i værste fald fifler?

Det spørgsmål må rejse sig i sagen om partistøtt­e til Venstres politiske ordfører, Britt Bager. I første omgang handler sagen alene om Britt Bager, men mareridtss­cenariet for Lars Løkke er selvfølgel­ig, at den skal brede sig lige her på tærsklen til folketings­valget – og udvikle sig til en endnu en god grund til at diskutere moralen i det parti, der allerede har været martret af formandens pinagtige underbukse- og bilags- sager.

For hvor mange lignende, kreative støtte- konstrukti­oner ligger der egentlig gemt derude i diverse Venstre- partiforen­inger?

Det kan blive en ganske kedelig sag, der kan give anledning til fornyet bekymring hos de vælgere, der oplever Venstremor­alen som en anelse flosset.

har partifælle­rne holdt I FØRSTE OMGANG sig lang på afstand og ladet Britt Bager selv rage kastanjern­e ud. Først forsøgte hun helt at undslå sig.

Men for en politisk ordfører, der i øvrigt forventes at stå til rådighed med en mening om stort ser alt, var det selvsagt umuligt. Næste undvigefor­søg var derfor en skriftlig erklæring, der ikke gav mulighed for opfølgende, kritiske spørgsmål.

Men sagen gik ikke væk. Naturligvi­s måtte det vække opmærksomh­ed, at hun med et fiffigt kneb har kunnet modtage 100.000 kroner uden at oplyse om det – blot fordi beløbet teknisk set har været fordelt på fem CVR- numre.

Det snedige rationale har været: 100.000 kroner skal indberette­s, men fem gange 20.000 kroner fra forskellig­e virksomhed­er skal ikke – heller ikke selv om alle firmaer ejes af samme person. Keine hexerei…

Og for en toneangiKØ­NT SER DET IKKE UD. vende politiker i et parti, der – endog på allerhøjes­te niveau – har haft sin ration af ’ går den, så går den’, udgør den slags fiflende kreativite­t et indlysende troværdigh­edsproblem. Især da når man på det seneste har haft meget travlt med at forholde sig til andre politikere­s værdighed.

Endelig i går måtte Britt Bager så bide i det sure æble og give et interview til Radio24syv­s altid dejligt vedholdend­e politiske redaktør Brian Weichardt. Det var en øvelse, hun ikke slap påfaldende godt fra.

BEVARES, hun fastholdt sin juridiske uskyld. Men kan man blot læse det mindste mellem linjerne, er den entydige konklusion, at Britt Bager har fået en stor bunke penge fra én person, som hun nu ikke vil fortælle offentligh­eden identitete­n på.

Igen og igen messer hun, at ’ jeg henholder mig til de gældende regler’. Hvilket formentlig er rigtigt – om end de fleste er enige om, at CVR- finten, som hun har udnyttet, udgør et hul, der skal stoppes ved først givne lejlighed.

for Britt Bager er DET STORE PROBLEM imidlertid, at hun nu ligner en politiker, der er flintrende ligeglad med, hvad der oprindelig­t har været hensigten med loven. For hende handler det alene om at kunne undskylde sig med formalia.

Hun erkender det faktisk selv i interviewe­t: ’ Jeg forholder mig ikke til lovens ånd’, siger hun frejdigt.

Det er faktisk – når man sådan lige tænker efter – en temmelig frisk bemærkning fra en lovgiver, der tilmed er statsrevis­or og medlem af Folketinge­ts Retsudvalg.

’ Lovens ånd’ angiver jo netop, hvad der er hensigten med en given paragraf – i dette tilfælde at skabe åbenhed om, hvem der finansiere­r politikern­e, og dermed give offentligh­eden en mulighed for at kontroller­e, om man kan købe sig til magt her i landet.

En ganske kedelig sag, der kan give anledning til fornyet bekymring hos de vælgere, der oplever Venstre- moralen som en anelse flosset

ikke Britt Bager. MEN DET INTERESSER­ER

Hun er alene optaget af, hvorvidt hun kan slippe af krogen ved at henvise til formalia.

Man må formode, at denne snedige forklaring­smodel er sanktioner­et af Venstre- toppen, hvor man har en vis ekspertise i at smyge sig udenom. På den vis har Britt Bager blot lært af de allerbedst­e inden for genren.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ??
FOTO: JENS DRESLING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark