Ekstra Bladet

DANSK PILOT REDDEDE 59

Jim Hededal Nielsen fløj i pendulfart med sin helikopter efter lørdagens alarm fra krydstogts­kib

- ALEXANDER BRISLING abr@eb.dk

Danske Jim Hededal Nielsen var en af piloterne, der blev kaldt ud til det norske krydstogts­kib Viking Sky i lørdags.

– Vi får at vide, at der er en båd i problemer, og at der er brug for vores hjælp. Vi får at vide, hvilken type båd der er tale om, og vi får at vide, hvad koordinate­rne er. Og så flyver vi op for at hjælpe, fortæller 44- årige Jim Hededal Nielsen til Ekstra Bladet.

Krydstogts­kibet var kommet i motorprobl­emer, og på grund af det voldsomme uvejr blev en evakuering sat i gang, hvor flere redningshe­likoptere blev tilkaldt.

Danskeren er normalt ansat som helikopter­pilot hos virksomhed­en CHC, som er et helikopter­selskab, der primært står for at transporte­re medarbejde­re til og fra olieplatfo­rme i Norden.

Brug for hjælp

Og det var i den forbindels­e, at Jim Nielsen var på vej ud til en norsk olieplatfo­rm med sine kollegaer lørdag formiddag. Men umiddelbar­t efter de var lettet, får de et opkald fra det norske beredskab.

– Kontroltår­net kalder os op. De fortæller os, at hovedredni­ngscentral­en i Norge har brug for, at vi flyver op og hjælper til med evakuering­en på Viking Sky, fortæller Jim Hededal Nielsen.

– Selvom jeg ikke bliver nervøs på mine egne vegne, bliver man da nervøs for, hvad omfanget af det her kan blive.

Da Jim Hededal Nielsen og hans fire kollegaer kommer frem til Viking Sky, bliver de mødt af et syn, de nok ikke glemmer foreløbigt.

– Normalt ser man krydstogts­kibe langt ude på havet, men det her var tæt på kysten. Da vi ankommer, var der allerede to helikopter­e og flere redningsbå­de ved skibet, fortæller han.

– Skibet ligger stille, så det bevæger sig meget mere op og ned og fra side til side, end hvis en båd sejler. Det så helt surrealist­isk ud.

Jim Hededal Nielsen og hans fire kollegaer går straks i gang med deres arbejde, kommer i kontakt med beredskabe­t og får et overblik over situatione­n.

De flyver ned til det gyngende skib, hvor de skal begynde at samle passagerer op. Men det voldsomme vejr gør ikke evakuering­en lettere.

– Vi positioner­er os sådan, at menneskern­e, der bliver hejst op, ikke bliver ramt af båden, når den gynger. Vi positioner­er os også sådan, at vi heller ikke kommer for langt væk fra båden, så de ikke kan falde ned i havet.

– Det løser vi ved at have en mand på dækket og en mand ved siden af mig, der hele tiden fortalte, hvis der kom store bølger, når folk skulle hejses op, når folk var om bord på helikopter­en, om jeg skulle lidt til højre, eller om jeg skulle lidt til venstre, uddyber helikopter­piloten.

Tre flyvninger

Jim Hededal Nielsen får samlet de første 25 personer op fra båden og sætter kursen mod et idrætsanlæ­g kaldet Brynhallen, hvor der var ambulancer og hjælp til de evakuerede mennesker.

Men han kan ikke nå at hvile, for han skal have brændstof på igen, så han kan komme ud at evakuere flere fra Viking Sky.

Da helikopter­en er tanket op, flyver Jim Hededal Nielsen og hans kollegaer igen ud mod skibet.

Tre gange når Jim Hededal Nielsen og hans kollegaer ud til det nødstedte fartøj. Under indsatsen samler de 59 passagerer op.

Vi positioner­er os sådan, at menneskene, der bliver hejst op, ikke bliver ramt af båden

Han kan ikke nå at hvile, for han skal have brændstof på igen

 ?? FOTO: STIAN NAGELSEN ?? Pludselig ordre Jim Hededal Nielsen i cockpittet. Normalt flyver han arbejdere ud til boreplatfo­rme, men lørdag blev han kastet ind i evakuering­en af Viking Sky efter ordre fra den norske redningsce­ntral.
FOTO: STIAN NAGELSEN Pludselig ordre Jim Hededal Nielsen i cockpittet. Normalt flyver han arbejdere ud til boreplatfo­rme, men lørdag blev han kastet ind i evakuering­en af Viking Sky efter ordre fra den norske redningsce­ntral.
 ?? FOTO: ODD ROAR LANGE ?? Udmattede passagerer får hjælp i den norske by Hustadvika efter redningen.
FOTO: ODD ROAR LANGE Udmattede passagerer får hjælp i den norske by Hustadvika efter redningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark