Ekstra Bladet

Her er Danmarks bedste flæskesvær

STOR TEST: Én slags flæskesvær var uspiselig, mens en anden var delikat ifølge Ekstra Bladets smagsdomme­re

- MAJA KORSGAARD CHRISTIAN KLOSTER FOTO: OLIVIA LOFTLUND kloster@ eb.dk

Snart er der folketings­valg, og mon ikke Dansk Folkeparti atter vil uddele sprøde svær som valgflæsk til folk, som gerne spiser grisehud stegt i ovn eller friture.

Jo, national- delikatess­en flæskesvær deler folk. Nogle rynker på trynen og spørger flæskesvær­s-gnaskerne, om de er klar over, at også grise har hudorme.

Udanske svær

Men mange er ligeglade. Man spiser dem gladelig og hævder, at det er en gam- mel dansk opfindelse. Men det passer ikke. Sprødstegt­e svær er opfundet i Storbritan­nien og spises på livet løs i de varme lande. Senest er flæskesvær kommet på menuerne i ypperlige gourmet- restaurant­er, som ellers aldrig ville servere folkelig føde.

Derfor tillaver Michelinko­kkene dem i skammelige fortolknin­ger drysset med eksempelvi­s hindbærpul­ver.

Men selvfølgel­ig var det traditione­lle saltede flæskesvær, som indgik i Eks- tra Bladets smagstest, som blev udført som en blindtest.

På redaktione­n anses de nemlig som et nærende og proteinrig­t mellemmålt­id, som i øvrigt tjener til at bekæmpe madspild, fordi intet på grisen bør gå til spilde.

Afslører hemmelighe­d

Faktisk har der i en menneskeal­der huseret en flæskesvær­s- ekspert her på stedet, nemlig altmuligma­nden Echardt Ginderskov, som på denne side for første gang nogensinde afslø- rer sin særlige opskrift på svinesvær svøbt i smør og hvidt brød.

Selvfølgel­ig indgik han som overdommer i smagsteste­ns panel, som i øvrigt bestod af den madglade reporter Peter Jeppesen og en af landets førende smagsekspe­rter, sensoriker­en Michael René.

De var generelt enige om, at de af skoleprakt­ikantens indkøbte svær var delikate.

Lækker grisebasse

– Som at kysse på en ny kæreste – en sprød og lækker grisebasse lige til at gå til, mumlede Echardt Ginderskov, mens han indtog den ' hjemmelave­de’ testvinder fra Føtex.

– Det gode ved disse flæskesvær er, at man kan smage dem i mange timer efter, sagde Jeppesen om selvsamme svær.

Kun én pose flæsk dumpede testen, nemlig den fra Kims.

– Generelt er kvaliteten høj. Stort set alle har fine kvaliteter, konkludere­r Michael René.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Svine- gourmander Reporter Jeppesen ( tv.) sad i testpanele­t med flæske- ekspert Ginderskov og sensoriker Michael René.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Svine- gourmander Reporter Jeppesen ( tv.) sad i testpanele­t med flæske- ekspert Ginderskov og sensoriker Michael René.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark